Suomalaisprofessori: ”Kreikan kriisi on ratkaistavissa helposti” – näin se käy

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta suomii kovin sanoin niin kutsutun troikan Kreikka-politiikkaa tänään julkaisemassaan Akateemisen talousblogin kirjoituksessa.

Professorin mukaan Kreikan kriisi olisi ratkaistavissa helposti, kunhan tosiasiat tunnustetaan.

Troikka eli EU:n komissio, kansainvälinen valuuttarahasto ja Euroopan keskuspankki tulkitsee, että Kreikan velka suhteessa maan bruttokansantuotteeseen on 180 prosenttia.

Haaparanta on kuitenkin sitä mieltä, että Kreikan todellinen velkataakka on puolet tästä. Väitettään hän perustelee sillä, että Kreikan velkoja on jo todellisuudessa annettu anteeksi, vaikka troikka ei tätä suostu myöntämään.

– Lainaehtojen keventäminen on kuitenkin täysin sama asia kuin lainojen anteeksianto, vaikka ne formaalisti erotetaankin toisistaan, Haaparanta kirjoittaa.

Velkojen anteeksianto pitää myöntää

Hän vetoaa belgialaisekonomisti Paul de Grauwen laskelmiin, jonka mukaan Kreikan todellinen velkasuhde on todellisuudessa 90 prosenttia, ei 180.

Jos velkojen anteeksianto myönnetään tosiasiaksi, ei Kreikka todellisuudessa ole vararikossa, joten EKP:lla ei ole omien sääntöjensä valossa oikeuttaa lopettaa Kreikan pankkien tukemista.

Haaparanta kirjoittaa, että troikan tulkinta ja toimet ovat vahingoittaneet Kreikkaa pahasti. Maan BKT:n kasvu on romahtanut, ja se on joutunut taloutta syövyttävään deflaatioon.

Mitä siis pitäisi tehdä?

– Kreikan kriisi on siis ratkaistavissa helposti, Haaparanta toteaa.

Hänen mukaansa EU:n, euromaiden ja troikan pitäisi myöntää, että Kreikan velkoja on jo annettu anteeksi, eikä maa ole konkurssissa. Kuristuspolitiikalle olisi pantava piste ja antaa Kreikan taloudelle mahdollisuus kasvaa.

EU:n oikeisto haluaa säilyttää kasvonsa

Haaparannan mielestä syy troikan toimille ei ole rationaalinen, vaan perustuu poliittiseen ideologiaan. EU:n vahvasti oikeustolainen johto retuuttaa Kreikan julkista sektoria välittämättä seurauksista. Myöntämällä tosiasiat, EU-johto tunnustaisi tämän politiikan epäonnistumisen, kuuluu professorin tulkinta. 

Toinen syy on Haaparannan mukaan se, että EU-maiden johdon on vaikeaa myöntää kansalaisilleen kaikkien vuosien jälkeen, että Kreikka on saanut lainojaan anteeksi. 

Haaparanta on ennenkin kritisoinut troikan politiikkaa blogissaan. 

Lue myös:

    Uusimmat