Mainos

Suomalaispankit joutuvat huomioimaan Yhdysvaltojen pakotteet

Suomalaispankit joutuvat huomioimaan Yhdysvaltojen uudet Venäjän-vastaiset pakotteet.

Finanssialan keskusliiton johtava asiantuntija Mika Linna sanoo, että listalla olevien henkilöiden tai yritysten kanssa toimiminen voi johtaa suomalaispankin joutumiseen Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön mustalle listalle.

– Jos vaihtoehtoina ovat asiakassuhde ja toisella puolella jopa miljooniin nousevat seuraamukset ja mahdollinen ulossulkeminen kansainvälisestä liiketoiminnasta, ei pankilla juuri vaihtoehtoja ole, Linna sanoo.

Yhdysvaltojen uudet pakotteet koskevat kahta Suomen kansalaista ja neljää yritystä. Täydennetyllä listalla ovat liikemiehet Roman Rotenberg ja Kai Paananen. Yrityksistä listalla ovat Långvik Capital, Airfix Aviation ja SET Groupiin kuuluvat SET Petrochemicals ja Southeast Trading.

Linnan mukaan asetelma on hankala suomalaispankeille, kun viranomaiset eivät juuri ota kantaa Yhdysvaltojen pakotteisiin. Yhdysvaltojen asettamat pakotteet eivät ole Suomessa suoraan sovellettavia säännöksiä.

– Pankit joutuvat asioimaan suoraan Yhdysvaltojen viranomaisten kanssa, mikä ei ole lainkaan tasapainoinen asetelma, Linna sanoo.

Hänen mukaansa olisi hyvä, jos Yhdysvallat ja Euroopan unioni pystyisivät sopimaan yhtenäisestä pakotelistasta. Nyt molemmat ovat asettaneet omia Venäjän-vastaisia pakotteitaan Ukrainan kriisin seurauksena.

Yksityishenkilöille laki takaa peruspankkipalvelut. Linna sanoo, että niidenkään yhteensovittaminen Yhdysvaltojen pakotteiden kanssa ei ole pankeille ongelmatonta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.