Mainos

Suomalaisopiskelija Hongkongista: Kovista otteista tyrmistyneet opiskelijat jatkavat protesteja

Hongkongilaiset aikovat jatkaa demokratiaa vaativia mielenosoituksiaan, kertoo suomalaisopiskelija kaupungista MTV Uutisille. Hänen mukaansa poliisin kovat ja väkivaltaiset otteet suuttuvat niin, että mielenosoitusalueelle virtaa koko ajan lisää opiskelijoita.

MTV Uutisten puhelimitse haastatteleman suomalaisnuoren nimeä ei kerrota, koska hänen opiskelunsa jatkuvat vielä ensi kesään eikä hän halua itselleen tai ystävilleen harmeja. Viime vuosina, ennen tätä opiskeluvuotta hän on vieraillut maassa noin parin kuukauden välein.

Suomalaisnuori meni tänään katsomaan rauhanomaista mielenosoitusta Hongkongin keskusta-alueelle. Kadut olivat täynnä ihmisiä ja meteli oli kova, kun mielenosoittajat huusivat iskulauseita, mutta muuten kaikki sujui rauhallisesti. Liikkeellä oli kymmeniätuhansia ihmisiä.

- Aika nopeasti kaikki kääntyi ihan ympäri, kun poliisit tulivat paikalle. Poliisit alkoivat käyttää kyynelkaasua, pippurisumutteita ja aika kovia otteita taltuttaessaan mielenosoittajia, opiskelija kertoo.

- Tilanne on ollut tulenarka koko viikon, koska opiskelijat ovat protestoineet koko viikon. Mielenosoittajat olivat tänään kuitenkin aika rauhallisia eikä kenelläkään ollut mitään aseita mukana. Olisi kuvitellut, ettei tarvitse käyttää näin kovia otteita.

Ihmisiä liittyy mukaan lisää

Hän arvelee, että keskusta-alue yritetään avata huomiseksi työpäiväksi. Nuoret aikovat kuitenkin jatkaa istumistaan kaduilla huomennakin.

- Mielenosoittajat hajaantuvat, kun kyynelkaasua sumutetaan, mutta he palaavat takaisin. Koko ajan näyttää tulevan enemmän ihmisiä paikalle, koska ihmiset ovat tyrmistyneitä kovista keinoista, he haluavat tulla tukemaan.

Suomalaisnuoren mukaan hänen sellaisetkin ystävänsä, joita mielenosoitus ei ole aikaisemmin kiinnostanut, ovat nyt mukana boikotissa.

- Nuoret ovat vihaisia. Toivottavasti ei käy niin kuin Tianenmenin aukiolla, nuori sanoo.

Puhelinhaastattelun jälkeen uutistoimisto Reuters kertoi, että opiskelijat ovat ilmoittaneet vetäytyvänsä keskusta-alueelta, koska poliisin uskotaan käyttävän seuraavaksi kumiluoteja mielenosoittajia vastaan.  Myöhemmin kolmisentuhatta mielenosoittajaa kokoontui uudelleen ja tukki satamaan vievän valtaväylän. 

Vapaita vaaleja vaaditaan

Mielenosoitukset alkoivat, kun Kiina esti vapaan ehdokasasettelun HongKongin vuoden 2017 hallintojohtajan vaaleissa. Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, ja Kiinan kansantasavallan presidentti on Hongkongin valtionpäämies.

- Ihmiset haluavat valita itse johtajansa vuoden 2017 vaaleissa, mutta nyt on ilmennyt uusiakin vaateita: Vaaditaan nykyisen pääministerin eroa, koska hänet koetaan huonoksi ja toimimattomaksi, suomalaisnuori taustoittaa.

Hongkongin johtaja Leung Chun-ying lupasi aiemmin tänään neuvotteluja vaalijärjestelmän uudistuksesta. Hän ei kertonut, milloin neuvotteluja käytäisiin. Samalla hän kehotti ihmisiä olemaan osallistumatta "laittomiin" protesteihin.  

Suomalaisnuoren mukaan tilanne jatkuu kuitenkin kaoottisena. Hän itse onnistui pakenemaan asunnolleen.

- Lähdin metrolle, kun tilanne meni rauhattomaksi. Metroasemallakin poliisi yritti hajotaa ihmisjoukkoja, mutta onnistui juoksemaan nopeasti alas portaita. Nyt sekin metroasema on suljettu.

Korjattu Hongkongin kirjoitusasua jutussa ja otsikossa ma 29.9.14 klo 8.08.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.