Mainos

Suomalaisopettajat ruotsalaisia tyytyväisempiä

Suomalaisopettajat kokevat olevansa naapurimaiden opettajia arvostetumpia, paljastaa tuore tutkimus. 

Yläkouluopettajien työoloja- ja tapoja arvioinut Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n toteuttama tutkimus vertailee yli 34 maan opettajia. 

Suomalaisopettajista jopa 57 prosenttia uskoo, että heidän työtään arvostetaan. Naapurimaiden opettajat kokevat arvostuksen olevan paljon vähäisempää: esimerkiksi Ruotsissa vain viisi prosenttia uskoo olevansa arvostettuja. Norjassa sama luku on 31 prosenttia, Tanskassa 18 prosenttia ja Virossa 14 prosenttia.  

Suomessa ammatin arvostus näkyy muun muassa opettajankoulutuksen korkeassa suosiossa. 

Opetusneuvos Armi Mikkolan mukaan opettajien arvostukselle on useita syitä. 

"Meillä on melko varhain päätetty, että opettajilta edellytetään korkeakoulututkintoa", Mikkola sanoo. 

Toinen tekijä on hänen mukaansa se, että Suomessa koulutuksen arvostus on ylipäätään korkea, mikä lisää opettajien arvostusta.

"Kolmas tekijä on tietysti se, että meillä opettajat ovat perinteisesti olleet pedagogisesti itsenäisiä. Meillä ei ole tarkkaa standardisointi- tai kontrollijärjestelmää."

Opettajat eivät sen sijaan erotu muista OECD-maiden opettajista palkoissa, kuten usein ajatellaan. Mikkolan mukaan suomalaisopettajien palkat ovat vertailussa keskitasoa. 

Suomalaisopettajat erottuivat tutkimuksessa myös opettajien hallinnollisiin tehtäviin käyttämässä ajassa. Suomessa opettajien hallinnollinen taakka on puolet kevyempi kuin vertailumaissa keskimäärin, joten opettajat käyttävät enemmän aikaa opettamiseen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.