Suomalaisomistuksesta löytyi yllättävää kansainvälistä nykytaidetta

Nykytaiteen museossa Kiasmassa myhäillään tyytyväisyyttä: Suomesta löytyi suhteilla ja maksutta se mistä muuten olisi maksettu satoja tuhansia, nimittäin nykytaiteen uusin näyttely.

Kiasman tukisäätiö sai puheenjohtajansa Rafaela Seppälä-Forsblomin johdolla huipputeosten omistajat lainaamaan kalleuksiaan kaiken kansan nähtäviksi. Cream-niminen näyttely on auki 10. syyskuuta - 7. lokakuuta.

Näyttelykalenteriin oli jäänyt kiusallinen aukko kun Isaac Julienilta tilattu näyttely jouduttiin peruuttamaan, se olisi maksanmut 270 000 euroa eikä rahaa ollut. Maailmalla suositun Julienin ystäviä lohdutti tietysti se, että Kiasman tietämättä Taidehalliin oli sovittu samaan aikaan Julienin Ten Thousand Waves-videoinstallaatio.

- Meidän on hankala hankkia omiin kokoelmiin omien määrärahojen turvin kansainvälistä nykytaidetta, koska hinnat ovat karanneet pilviin, kertoo näyttelyn kuraattori Arja Miller.

Taidetta on toki aina lainattu museoille mutta tällä kertaa yllättävää oli se, että suomalaisomistuksesta löytyi niin paljon merkittäviä ja korkeatasoisia teoksia. Yksityisiä suomalaislainaajia on kymmenkunta, galleristi pariskunta Rafaela ja Kaj Forsblomia ja Poju Zabludowiczia lukunottamatta muut haluavat pysyä tuntemattomina. Turvallisuussyistä, sanotaan museosta. Näyttelyssä on myös muutama Kiasman itsensä omistama teos sekä ulkomailta lainattuja töitä.

Taitelijat käyttivät mediaa nostaakseen teostensa arvoa

Vetonaulana on Damien Hirst, eläinten raadoilla taidekäsityksiä keinuttanut britti. Hirstin teoksista maksetaan korkeampia hintoja kuin kenenkään muun elävän taiteilijan töistä. Aidoilla tilanteilla koristeltu ihmisen pääkallo myytiin 50 miljoonalla punnalla - tosin joidenkin väitteiden mukaan kauppaa ei oikeasti tehty. Se saattoi olla yksi Hirstin oma temppu jolla hän nostattaa mainettaan.

Kiasmassa on samasta teemasta, ihmisen pääkallosta suuri maalaus, joka on koristeltu teräksellä ja lasinpalasilla. Rafaela Seppälä-Forsblom on tuonut oman kotinsa seinältä Hirstin kuolleista perhosista tekemän kirkollista lasimaalausta muistuttavan teoksen lisäksi Ian Devanportin, Jason Martinin, Tracey Eminin ja kaksi Gary Humen teosta sekä yhdet Chantal Joffen, Mark Francisin ja Callum Innesin maalaukset.

Viime loppuviikon ArtHelsinki-messuilla myytävänä Hirstin vedos, värillisiä palloja valkoisella pohjalla, hintaan 14 500 euroa. Samasta aiheesta on suurempi öljyvärimaalaus Kiasmassa. Hirstistä on tullut eräänlainen taidetehtailija, hän on palkannut 120 ihmistä tekemään suunnittelemiaan töitä. Pallukoita hän sanoo maalaavansa - tai maalauttavansa lopun ikäänsä.

Hirstin aikalaisia kutsutaan ryhmäksi Young British Artists. Nämä 60-luvulla syntyneet taitelijat keksivät 90-luvulla brändätä itsensä sensaatioiden kautta mediaseksikkäiksi rocktaitelijoiksi. He saivat mukaan muutaman sijoittajan sekä median ja hinat nousivat uusille miljoonalukemille.

Nykyisin ryhmä on hajonnut, useimmat jatkavat työtään, Hirstkin säyseämmin maalaamalla öljyä kankaalle.

Katso Merja Sundströmin juttu

Lue myös:

    Uusimmat