Suomalaisohrasta kiista EU:n ja USA:n välille

EU on joutunut puolustamaan vahvasti tuetun Suomesta peräisin olevan ohraerän vientiä Yhdysvaltoihin. Kiista syntyi sen jälkeen kun USA:n maatalousministeri Dan Glickman puuttui asiaan amerikkalaisten maanviljelijöiden painostuksesta.

Glickman lähetti EU:n maatalouskomissaarille Franz Fischlerille kirjeen, jossa hän asettui vastustamaan tuettua ohran tuontia ja varoitti kiistan voivan vahingoittaa maataloustuotteiden kauppaa yleisemminkin. Yhdysvallat haluaisi EU:n muuttavan viljan vientiä koskevia määräyksiä siten, että Yhdysvallat saisi osittain muista EU:n ulkopuolisista maista poikkeavan kohtelun. EU on vähätellyt asiaa ja sanonut kyseessä olevan yksittäinen tapaus. Vientierä oli määrältään vain 30 000 tonnia, joka sai 50 dollarin tuen tonnilta.

Yhdysvaltoihin ei ole aiemmin viety EU:sta ohraa juuri lainkaan, mikä ilmeisesti osaltaan selittää paikallisten viljelijöitten voimakasta reaktiota. Yhdysvaltain oma ohran hinta on nyt korkeampi kuin EU:n, koska sieltä vietiin syksyllä paljon ohraa kolmansiin maihin ja varastot ovat vähissä. EU taas ei myöntänyt vientilupia vaan odotteli hintojen laskua.

Suomen maa- ja metsätalousministeriön mukaan kiista ei suoranaisesti koske suomalaisia viljelijöitä, koska kyseisen pienen viljaerän suomalainen alkuperä oli lähinnä sattumaa eikä viejänä ollut suomalainen yritys. Aluksi ministeriössä tosin huolestuttiin jupakan mahdollisista vaikutuksista suomalaisen kauran vientiin, mutta EU:sta saatujen tietojen perusteella huoleen ei näytä olevan aihetta, ministeriöstä kerrottiin. Suomesta viedään tänäkin vuonna Yhdysvaltoihin noin 300 000 tonnia EU-tuettua kauraa, ja näiden kahden asian kytkeminen toisiinsa olisi voinut aiheuttaa ongelmia.

Lue myös:

    Uusimmat