Mainos

Suomalaisnyrkkeilijän dopingtapauksesta raju riita – taistelu jatkuu käräjillä

Ammattinyrkkeilijä Juho Tolppola antoi positiivisen dopingnäytteen viime vuoden toukokuussa SM-titteliottelussa. Suomalaisiskijä yrittää kumota kahden vuoden kilpailukieltonsa oikeudessa.

Tolppolan näytteestä löytyi kielletyksi luokiteltua nesteenpoistolääkettä Alahärmässä käydyn ottelun yhteydessä. Nyt, vajaa vuosi testauksen jälkeen, Tolppola on vienyt tapauksen Helsingin käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

- Tapauksessa on tosi paljon vääryyksiä. Testitulos pitäisi ehdottomasti mitätöidä, Tolppola toteaa MTV Sportille.

Tolppolan mukaan hän oli käyttänyt lisäravinnetta, joka sisälsi nesteenpoistolääkettä. Käryn tultua ilmi hän sanoi, ettei hän tiennyt aineen olevan kiellettyjen aineiden listalla.

Tolppolan mukaan tapauksessa on useita merkillisiä piirteitä.

- Testauspapereissa lukee väärä kaupunki ja väärä päivämäärä. B-näytteeni sinetti on rikki, eli koko testipurkki on pystytty mahdollisesti sabotoimaan.

- Lisäksi minulla ei ole ollut mitään oikeutta tässä asiassa. Ammattinyrkkeilyliitto teettää titteliottelussa dopingtestin ja liiton oma kaveri testaa minut. Samalta kaverilta tulee tulos, olipa se negatiivinen tai positiivinen. Sama porukka antaa tuomion, käsittelee valituksen ja uusintavalituksen. Mulla ei ole mitään kohdetta, mihin voi valittaa, Tolppola avautuu Suomen Ammattinyrkkeilyliiton menetelmistä.

"Testaus ohjeiden mukaan"

Tolppolan mukaan "Ammattinyrkkeilyliiton dopingtestaus on ihan lapsenkengissä". Liiton pääsihteeri Pertti Augustin ei allekirjoita väitteitä.

- Se on hänen (Tolppolan) käsityksensä. Testaus menee niiden ohjeiden mukaan, jotka ovat olemassa. Ne taas ovat vastaavanlaiset kuin Wadan (Maailman antidopingneuvoston) ohjeet, vaikka emme varsinaisesti ole Wadan jäseniä, Augustin sanoo.

Tolppola ei koe syyllistyneensä dopingrikkeeseen, vaikka testitulos oli positiivinen.

- Ensinnäkin nesteenpoistolääke huonontaa suoritusta. Muut jätkät lyövät neulalla parantavia aineita ja saavat saman tuomion. Siinäkään mielessä tämä ei ole oikeudenmukaista. Mulla ei ole mitään oikeutta tässä asiassa, Tolppola sanoo.

Pääsihteeri Augustin pitää Tolppolan tapausta liiton kannalta ratkaistuna.

- Hän on jättänyt raastuvan oikeuteen kirjelmän ja siihen me tulemme vastaamaan. Jos käräjäoikeus muuttaa tuomion, se on sitten toinen juttu.

"Valmis kymmenen erän matsiin"

Tolppolan haaveissa on nyrkkeilyuran jatkuminen. Ja mahdollisimman nopeasti.

- Jos kielto jatkuu vielä vuoden, niin voi olla aika vaikeaa miettiä (uran jatkoa). Mutta olen treenannut koko ajan ja olen hyvässä kunnossa.

- Olen valmis kehään heti, kun kielto menee nurin. Ja kymmenen erän matsiin, mä en ole mikään kahden erän mies, Tolppola täräyttää.

Tolppola paljastaa, että hänellä on myös muita haaveita nyrkkeilyn saralla.

- Aletaan mahdollisesti suunnittelemaan omaa promootiota. Nyt kannattaa kaikkien suomalaisten ammattilaisnyrkkeilijöiden olla hereillä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.