Mainos

Suomalaisnuorista viidennes kokeillut kannabista

Suomalaiset nuoret polttavat vähemmän kannabista kuin EU:ssa keskimäärin.

Tuoreen Eurobarometri-tutkimuksen mukaan 19,2 prosenttia 15-24-vuotiaista suomalaisista on kokeillut kannabista ja 5,6 prosenttia on käyttänyt sitä kuluneen kuukauden aikana.

Muita huumeita on kokeillut 9 prosenttia suomalaisnuorista, viime kuukauden aikana käyttäneitä oli 3,1 prosenttia. Keskiarvo koko EU:ssa on kannabiksen kokeilulle 28,9 prosenttia, säännölliselle käytölle 11,3 prosenttia. Muiden huumeissa luvut ovat lähellä Suomen tuloksia.

Yleisintä pilvenpolttelu on Tanskassa ja Ranskassa, jossa lähes puolet vastaajista on kokeillut. Ranskalaisnuorista 19,8 prosenttia on käyttänyt kannabista kuukauden aikana, Espanjassa käyttäjiä on 15 prosenttia. Myös Britanniassa, Tanskassa ja Hollannissa käyttäjiä löytyi yli 10 prosenttia.

Raittiimpia ovat kreikkalaisnuoret. Kreikkalaisvastaajista vain 4,8 prosenttia myönsi kokeilleensa kannabista ja käyttäjiä oli 1,3 prosenttia.

Suomalaiset nuoret katsovat keskimääräistä harvemmin, että huumeita on helposti saatavilla kotipaikkakunnalla, koulussa tai juhlissa. Kuten muuallakin EU:ssa suomalaisnuoret arvelivat, että suurin syy huumeiden kokeilemiseen on uteliaisuus.

Huumeiden vaarallisuudesta suomalaisnuoret ovat yleensä samaa mieltä kuin naapurinsakin: heroiinia pidetään erittäin vaarallisena.

Käsitykset ekstaasin vaarallisuudesta sitä vastoin eroavat maasta toiseen. Suomalaisista vain 45,2 prosenttia pitää ekstaasia hyvin vaarallisena, kun keskiarvo on 63,5 prosenttia. Esimerkiksi tanskalaisista 71,1 luokittelee ekstaasin hyvin vaaralliseksi.

Kannabista suomalaisista pitää hyvin vaarallisena 35,3 prosenttia, kun EU:n keskiarvo on 20,7 prosenttia. Hollantilaisista ja tanskalaisista alle kymmenen prosenttia pitää kannabista vaarallisena.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.