Mainos

Suomalaisnuoret ovat entistä raittiimpia

Raitistuminen ei kuitenkaan näy 18-vuotiaiden elämäntavoissa. Heistä säännöllisesti tupakoi edelleen joka kolmas. Lisäksi 18-vuotiaiden poikien humalajuominen on lisääntynyt vuodesta 2004 alkaen.

Alle 18-vuotiaat suomalaisnuoret juovat ja polttavat entistä vähemmän, kertoo Tampereen yliopiston tekemä Nuorten terveyskysely.

Kovaan humalaan kerran kuussa itsensä juovien 14-vuotiaiden tyttöjen määrä on tällä vuosikymmenellä laskenut 16 prosentista kuuteen.

Myös nuorten tupakkakokeilut ovat vähentyneet. Esimerkiksi 12-vuotiaista joka kahdeksas on kokeillut tupakkaa, kun vuonna 1977 tupakkaa oli polttanut joka toinen. Tutkimuksen mukaan nykynuoret eivät enää pidä tupakointia samalla tavalla aikuisuuden symbolina kuin menneinä vuosikymmeninä.

Raitistuminen ei kuitenkaan näy 18-vuotiaiden elämäntavoissa. Heistä säännöllisesti tupakoi edelleen joka kolmas. Lisäksi 18-vuotiaiden poikien humalajuominen on lisääntynyt vuodesta 2004 alkaen, jolloin Suomessa toteutettiin alkoholijuomien veronalennus. Tutkimus ennakoikin alkoholin aiheuttamien terveyshaittojen lisääntyvän varttuneempien nuorten keskuudessa, jos heidän humalajuomisensa lisääntyy entisestään.

Tutkimuksen mukaan tehokas valistus onkin vaikuttanut siten, että sekä tupakointi että alkoholin juominen aloitetaan nykyään vanhempana.

Kyselyyn vastasi yli 5800 iältään 12-18-vuotiasta nuorta keväällä 2007.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.