Mainos

Suomalaisnuoret käyttävät harvoin kondomia

Suomalaisnuoret ovat yhä laiskoja kondomin käyttäjiä. Klamydiatartuntojen määrä onkin nopeassa kasvussa alle parikymppisten keskuudessa. Koko kansasta löytyy vuosittain noin 14 000 uutta tartuntaa, joten samaa laiskuutta löytyy myös varttuneemmista. Klamydiasta onkin tullut merkittävä lapsettomuuden syypää.

Tuoreimman kouluterveyskyselyn (2008) mukaan ammattikoululaisista ja lukiolaisista 44 prosenttia kertoi käyttäneensä kondomia viime yhdynnässä. Peruskoulun viimeisillä luokilla osuus oli hieman korkeampi.

- Se ei ole hirveästi vaihdellut vuosien myötä, toteaa terveydenhoitaja Leila Hammarberg Aids-tukikeskuksesta.

Nuoret perustelevat itse suojaamatonta seksiä kumppanin haluttomuudella käyttää kortsua. Toisaalta Hammarberg toteaa, että monet lukioikäiset kuvittelevat, että e-pillerillä voi kuitata kondomin.

- Kondomin ostaminen on myös vaikea asia. Nuoret ovat sen verran ujoja, ja eka ostokerta on iso asia.

Varsinkin lähikaupan tutulta kassalta.

- Myös käyttöä on harjoiteltava. Puhumattakaan rahoituksesta. Alkoholia on jostain syystä helppo ostaa. Ostamaan mennään kavereiden kanssa laumassa ja jotenkin se rahoituskin onnistuu.

Kauhutarinat testeistä elävät

Aids-tukikeskus avasi torstaina rock-tähtivetoisen kampanjan turvallisemman seksin puolesta. Kohteena ovat erityisesti nuoret. Hammarberg on huolissaan nuorten klamydiatartuntojen yleistymisestä.

- Ihmisiä on lapsettomuushoitojonoissa, kun on sairastettu klamydia.

Lapsettomuusluvuissa Hammarbergin mukaan näkyvät selvästi koko 2000-luvun korkealla olleet klamydiatapausten määrät. Taudin hoito on sinänsä helppoa, samoin kuin testaus tai koko vaivan välttäminen kondomilla.

- Nuoret tietävät taudeista, mutta kun kysytään, miten pääset testaamaan näitä tauteja, se onkin vaikeampaa. Nuorilla on kauhutarinoita näytteenotoista. Se vanha hirveä kauhutarina, että klamydia otetaan pojilta kaivamalla näyte virtsaputkesta tikulla, elää vahvasti poikien keskuudessa. Nykyään klamydia saadaan testattua virtsanäytteestä kivuttomasti.

Pienillä paikkakunnilla on myös hankala käydä tuntemattomana testauksessa. Hiv-testiin voi kuitenkin mennä toisen paikkakunnan terveysasemalle.

- Sen saa ottaa nimettömänä, eikä silloin testaaja tiedä, missä kunnassa testattava asuu, neuvoo Hammarberg.

Testauskeikan voi naamioida vaikka shoppailureissuksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.