Mainos

Suomalaisnaiset pitävät itsestään ja ulkonäöstään

Suomalaiset naiset ovat tyytyväisiä itseensä ja ulkonäköönsä. Oma hyvinvointi on naisille selvästi tärkeämpää kuin ulkonäkö. Siitä huolimatta 91 prosenttia naisista pitää ulkonäöstä huolehtimista tärkeänä tai jokseenkin tärkeänä.

Niin tärkeää kauneus ei useimmille ole, että sitä pitäisi leikkauksin parantaa. Kauneusleikkauksista kieltäytyisi kolme naista neljästä. Missään ikäryhmässä ei ollut enempää kuin 13 prosenttia niitä, jotka antautuisivat korjailtaviksi kirurginveitsellä.

Tiedot perustuvat Minäkuva&itsetunto -kyselyyn, jonka BodyShop teki kanta-asiakkailleen marras-joulukuussa. Postikyselyyn vastasi lähes 1600 naista, joiden keski-ikä oli 25,8 vuotta. Naiset olivat 9-75 -vuotiaita ja asuivat eri puolilla Suomea.

Tyytyväisiä tai jokseenkin tyytyväisiä ulkonäköönsä oli enemmän kuin kolme naista neljästä. Tyytyväisimpiä ulkoiseen olemukseensa olivat yli 55-vuotiaat naiset, joiden joukossa tyytyväisiä oli 84 prosenttia. Tyytymättömimpiä olivat 15-20 -vuotiaat. Heistä tyytyväisiä oli 72 prosenttia.

Ei muita miellyttääkseen

71 prosenttia naisista ei muuttaisi ulkonäköään muita miellyttääkseen. Nuorimmat (alle 15-vuotiaat) ja vanhimmat (yli 55-vuotiaat) olisivat muita valmiimpia joustamaan. Heistä jopa neljännes muuttaisi ulkonäköään muita miellyttääkseen. Naisten mielestä kaunis on tasapainoinen ihminen, jolla on hyvä itsetunto. Karisma, persoonallisuus ja silmistä loistava sisäinen hehku kuuluivat useiden mielestä "kauneuteen". -Kauneus on optimismia, elämänhalua ja huolenpitoa itsestään, 23-vuotias opiskelija kuvasi.

Melkein puolet naisista uskoi, että kaunis ulkonäkö on eduksi uralla ja opinnoissa. Yli puolet naisista pelkäsi lihomista. 15-20 -vuotiaista lihomista pelkäsi kuusi kymmenestä. Vanhenemista pelkäsi viidennes naisista. Eniten vanhenemista pelkäsivät vanhimmat (32 pros.) ja nuorimmat (26 pros.).

Mainonnan välittämä naiskuva masensi lähes puolta naisista. Noin puolet piti vaate- ja kosmetiikkateollisuudessa esiin tuotua naisen mallia keinotekoisena, valheellisena ja loukkaavana. -Paljolti vääristynyt kapeaan muottiin anorektisesta barbie-naisesta, 31-vuotias erikoissairaanhoitaja arvioi. Puolet suhtautui samaan naismalliin neutraalisti, jotkut jopa myönteisesti. -Masentavan kaunis ja laiha, arvioi 34-vuotias myyjä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.