Mainos

Suomalaismies sivakoi Etelänavalle - "Rajuin hiihtokeli koskaan"

– 30 asteen pakkanen ja tuuli laittavat kokeneemmankin reissaajan koville, summaa Arktisen klubin suojatti Vesa Luomala.

Luomala on ensimmäinen suomalainen, joka on hiihtänyt Etelänavalle yksin. Melkein kahden kuukauden pituinen hiihtourakka sai päätöksen eilen, kun hän saapui Etelänavalle.

Luomala kuvailee keliä kovimmaksi hiihtokelikseen koskaan, vaikka mies on kuulunut sekä Grönlannin, että Huippuvuorten retkikuntiin.

Luomalan matka Etelänavalle kesti 51 vuorokautta ja 21 tuntia. Luomala ei saanut ulkopuolista apua, vaan ruoat kulkivat miehen mukana koko matkan ajan. Hän kuvaileekin ruokavaliotaan melko yksinkertaiseksi.

-Aamupalaksi mysliä tai pastaa, päivisin söin pähkinöitä ja suklaata. Lounaaksi söin nuudelikeittoa ja iltaisin oli joko muusia tai pastaa salamin kera.


Luomala kertookin laihtuneensa rajusti reissun aikana, mutta muuten olo on rauhallinen ja tyytyväinen.

Loppu häämöttää

- Hienoin hetkeni oli, kun ensimmäisen kerran näin napa-aseman noin 20 kilometrin päästä. Saavuttuani varsinaiselle napa-asemalle vajaa vuorokausi sitten ajattelin, että tässäkö tämä nyt sitten oli. Tuli hieman ihmettelevä olo, Luomala kertoo.

Luomalan haave oli aluksi vain päästä Etelänavan reunamille turistimatkalle ihailemaan pingviinejä.

- Jotenkin vuosien varrella idea hiihtämisestä kehittyi ja Grönlannin reissun jälkeen totesin, että tämä matka olisi mahdollista toteuttaa tälläkin tavalla.

 Reissu oli Luomalan mukaan niin sanotusti pitkän polun päätös.

Luomalan olisi tarkoitus palata Suomeen 4. helmikuuta, jonka jälkeen hän palaa työelämän pyörteisiin.

- Seuraavaksi suuntaan jonnekin lämpimään, missä on vähintään saman verran lämpöasteita kuin Etelänavalla pakkasta, Luomala kertoo huvittuneena.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.