Suomalaismies pidätetty kokaiinin salakuljetuksesta Kolumbiassa

Suomalainen ja italialainen mies pidätettiin lauantaina Bogotan lentokentällä epäiltynä kokaiinin salakuljetusyrityksestä. Paikallisten viranomaisten mukaan miehet yrittivät viedä maasta vajaat 19 kiloa kokaiinia.

Miehet jäivät kiinni Bogotan lentokentällä, kun he yrittivät nousta Rooman koneeseen. Molemmat asuvat vakituisesti Bresiassa, Italiassa. Miehet olivat piilottaneet huumeet matkalaukkujensa vuoriin. 26-vuotias suomalaismies on tuntematon Suomen poliisille. Suomessa rikospoliisillla ei ole mitään merkintöjä kiinnijääneestä, ja hänen sekaantumisensa huumeisiin tuli yllätyksenä poliisille.

Ulkoministeriö sai tänä aamuna tiedon pidätyksestä.
-Hänellä oli saadun tiedon mukaan 9,3 kiloa kokaiinia hallussaan. Samassa yhteydessä kokaiinin salakuljetusyrityksestä pidätetty italialaismies tunsi suomalaisen, kertoo hallinnollinen ulkoasiansihteeri Tuula Wakonen UM:n oikeudelliselta osastolta.

Tieto tuli Suomen Venezuelan Caracasin-suurlähetystöstä, joka edustaa myös Kolumbiaa.
-Odotamme lisätietoja tutkinnan edistymisestä ja siitä, koska mahdollisesti tulee oikeudenkäynti. Se pidetään paikan päällä, ja myös mahdollisesta lakien rikkomisesta tuomitaan vankeuteen paikan päällä, Wakonen arvioi.

UM haluaa tietoja myös Kolumbiassa huumausainerikoksista annettujen tuomioiden pituudesta.
-Vuosiin ei ole ollut Kolumbiassa sellaista tapausta, että Suomen kansalainen olisi siellä pidätetty tai vangittu, Wakonen muistelee.
UM saanee toivomiaan selvityksiä mm. Bogotan Suomen- kunniapääkonsulivirastosta.

Suomalaispoliisin arvio: kova tuomio

-Kolumbiassa rapataan ulkomaalaiselle näin ison kokaiinimäärän salakuljetusyrityksestä kova tuomio; siellä ei päätä silitellä, pohtii Helsingin rikospoliisin huumerikosyksikön johtaja Paavo Selin.
Selin arvioi, että jos tuomio tulee, se on minimissään useiden vuosien vankeusrangaistus.
-Ja sellaisissa oloissa, joita ei voi verrata lainkaan meidän vankilaoloihimme.
Etelä-Amerikassa rikosasioiden prosessi ei ole läheskään niin nopea kuin Suomessa. Siihen pitää varautua, että käsittelyaikoihinkin ennen tuomiota menee kuukausia.

Lue myös:

    Uusimmat