Mainos

Suomalaismiehiä epäillään siviilisurmista Kosovossa

Poliisi on pidättänyt toisen suomalaisen palkkasoturin, jonka epäillään sekaantuneen siviilien murhiin viime keväänä Kosovossa.

Paimiosta kotoisin olevaa miestä epäillään joukkotuhonnasta. Poliisikuulusteluissa mies on myöntänyt olleensa Serbiarmeijan palveluksessa, mutta mahdollisista siviilien murhista hän ei ole puhunut mitään.

Toinen epäilty suomalainen on etsintäkuulutettu. Hän on kotoisin Kempeleestä. Keskusrikospoliisin antamien tietojen mukaan miehet ovat 25-30 vuotiaita. Palkkasoturijutun tutkimukset alkoivat, kun tanskalainen palkkasoturi kertoi siviileihin kohdistuneista veriteoista ja hänen muistikirjastaan löytyi suomalaismiesten nimet ja osoitteet.

Selvitystyö suomalaisten osuudesta alkoi, kun Tanskan poliisi oli esittänyt oikeusapupyynnön suomalaisten kuulemiseksi. Esitutkinta tapauksessa on jo aloitettu.

-Pelkät nimet osoitekirjassa eivät kuitenkaan ole ainut peruste esitutkinnalle. Kyse on myös muusta aineistosta, jota emme kuitenkaan tässä vaiheessa lähde kommentoimaan, tutkinnanjohtajan Rabbe von Hertzen KRP:stä toteaa.

Keskusrikospoliisin on esitettävä vangitsemisvaatimus pidätetystä palkkasoturista sunnuntaina puoleen päivään mennessä. Mies voidaan vangita, jos kuulusteluissa ilmenee jotakin, mikä tukee poliisin epäilyjä. Esitutkintaa aiotaan von Hertzenin mukaan näin ollen jatkaa yli viikonlopun.

Ulkomailla tapahtuneen rikoksen esitutkintamahdollisuudet ovat tutkinnanjohtaja von Hertzenin mukaan aina rajalliset.
-Jokainen voi kuvitella, ettei tutkinta silloin niin helppoa ole. Poliisin käytössä olevien eriasteisten keinojen avulla pyritään etsimään tukea sille, että rikos on joko tapahtunut tai sitä ei ole tapahtunut. Jos suomalaismiehet saavat syytteen asiassa, heidän oikeudenkäyntinsä voidaan järjestää joko suomalaisessa tuomioistuimessa tai Haagin kansainvälisessä sotarikostuomioistuimessa.

KRP:n rikoskomisarion Thomas Elfgrenin mukaan Haagin tribunaalilla on kuitenkin Balkanin alueen tapauksissa ylivalta kansalliseen tuomioistuimeen nähden. -Tribunaali voi YK:n päätöksellä milloin tahansa ottaa asian itse käsiteltäväkseen, Elfgren mainitsee.
(MTV3-STT)
Jarkko Sipilä raportoi suomalaismiesten osuudesta Kosovon murhiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.