Mainos

Suomalaismiehen sars-epäilylle vahvistusta

Suomen todennäköinen sars-tapaus on varmistumassa. Turkulaismiehen yskösnäyte on osoittautunut geenimonistustestissä positiiviseksi.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa toipuvan suomalaisen sars-epäily sai vahvistusta tänään. Miespotilaasta otettu toinen PCR-virustesti osoittautui positiiviseksi. Aiemmin tehty samantapainen testi näytti negatiivista tulosta.

Kahden viikon kuluessa valmistuu potilaan hengitysteistä otettu ns. sars-koronavirusviljely, jonka tuloksen perusteella taudinmääritys varmistuu.

Suomalaiset ovat olleet tiiviissä yhteydessä kanadalaisiin viranomaisiin, jotka jatkavat tartuntalähteen selvittämistä. Toronton viranomaiset ovat olleet hyvin aktiivisia asian selvittämisessä, sillä kaupungissa ei suomalaismiehen todennäköistä sars-tapausta aiemmin ollut tullut ilmi uusia tapauksia 20 vuorokauteen.

Sars-tartunnan mahdollisesti saaneen suomalaismiehen ei uskota tartuttaneen muita ihmisiä. Ylilääkäri Petri Ruutu muistutti Kansanterveyslaitoksen tiedotustilaisuudessa tänään, että mies oli lentomatkan aikana oireeton, ja nykykäsityksen mukaan oireettomat ihmiset eivät tartuta sarsia. Miehen oireet ilmaantuivat vasta kotimaassa vapunaattona, jolloin hänet otettiin sairaalahoitoon.

Alle 30-vuotias miespotilas on edelleen eristettynä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa, joskin hänen kotiuttamistaan harkitaan. Ruudun mukaan miehellä on ollut lieviä oireita viime päiviin asti, mutta kaiken kaikkiaan hänen kerrotaan toipuneen hyvin.

Maailman terveysjärjestön WHO:n suositusten mukaan kotiuttamisen jälkeenkin potilaan on oltava vielä viikko kotieristyksissä.

-Potilaan oireettomat äiti ja isä ovat edelleen karanteenissa, mutta sekin puretaan kohta kertoi puolestaan professori Pauli Leinikki.

Oireettomien ihmisten karanteeni lopetetaan hänen mukaansa 10 päivän kuluttua viimeisestä altistuksesta.

Potilaasta otettu PCR-geenimonistustesti osoittautui tänään positiiviseksi. Toinen PCR-testi sen sijaan oli negatiivinen. Maailman terveysjärjestön sars-infektiolle asetetut kriteerit vaativat vielä toisen positiivisen PCR-tuloksen tai muun sars-virusinfektion osoittavan laboratoriotestituloksen.

Uusia tutkimuksia luvassa

Professori Pauli Leinikin mukaan toisen näytteen PCR-geenimonistustesti tehdään heti viikon alussa, ja sen tulos valmistuu saman viikon aikana. Leinikin mukaan ensimmäinen positiivinen tulos vahvistaa aiempaa näkemystä, että Suomessa on todennäköinen sars-tapaus.

Tehdyt testit ovat hieman erilaisia. Erilaiset tulokset voivat Leinikin mukaan johtua testien herkkyyksistä. Virusmäärä on saattanut olla toisessa testissä jo vähäinen. Potilaan hengitysteistä otetuista näytteistä on tehty myös sars-koronavirusviljely, joka valmistuu kahden viikon kuluessa.

-Siitä saadaan lähinnä lopullinen varmistus siihen, että virus sopii sars-tautiin, Leinikki kertoi. Lisäksi potilaasta on kerätty seeruminäytteitä vasta-ainetutkimuksiin, joiden tulokset valmistuvat myöhemmin.

Toronton vapaa-ajan messut todennäköisin tartuntapaikka

Potilaan tartunnan uskotaan liittyvän hänen Kanadan-matkaansa. Tällä haavaa todennäköisin tartuntapaikka on Torontossa pidetyt vapaa-ajan messut.

Yhteistyö kanadalaisten kanssa on sujunut hyvin. Suomalaisviranomaiset ovat Leinikin mukaan olleet tiiviissä yhteydessä kanadalaisiin viranomaisiin, jotka jatkavat tartuntalähteen selvittämistä.

Toronton viranomaiset ovat olleet hyvin aktiivisia asian selvittämisessä, sillä kaupungissa ei suomalaismiehen todennäköistä sars-tapausta aiemmin ollut tullut ilmi uusia tapauksia 20 vuorokauteen.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 11.05.2003).

(Kymmenen uutiset 11.05.).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.