Suomalaismepit yksimielisiä: "Jyrkkä ei enemmistöpäätökselle"

Suomi joutuu vastoin tahtoaan maksumieheksi, jos Saksan ja Ranskan esitys EU:n kriisirahastosta toteutuu. Näin ajattelevat useat suomalaismepit.

Saksa ja Ranska haluaisivat unohtaa yksimielisyyden ja tehdä päätöksiä määräenemmistöllä koskien EVM:ässä eli mekanismissa, jota luodaan auttamaan talousahdinkoon joutuneita euro-maita.

Suomi vaatii, että päätökset tehdään yksimielisesti, jolloin myös pienen maan sana painaa.

– En hyväksy enemmistöpäätöksiä tähän EVM:ään. Ranska ja Saksa yrittävät nyt selvästi käyttää isojen maiden valtaa. Sitä en hyväksy. Pidemmällä tähtäimellä on tietenkin ylipäätään mietittävä, kuinka älykästä on se, että EU menee hitaimman ehdoilla, eli enemmistöratkaisuja pitää voida käyttää. Mutta tässä EVM:n kohdalla en hyväksy, toteaa Liisa Jaakonsaari (SDP).

– Vastustan ehdottomasti. Se olisi selkeästi pienelle maalle huono. Joutuisimme maksumiehiksi, vaikka vastustaisimme jotain ratkaisua, linjaa Riikka Manner (kesk.)

– Tämä on ihan perustuslain vastainen tilanne ja mahdoton hyväksyä. Olisi ihan absurdi tilanne, että ratkaisu sitoisi meitä taloudellisesti, vaikka olisimme päätöstä vastaan, sanoo Eija-Riitta Korhola (kok.)

– Tässä on selvästi kyse Suomen itsemääräämisoikeudesta. Eli annetaanko ulkopuolisille mahdollisuus päättää yli Suomen oman kannan merkittävästä määrästä veronmaksajien rahoja. On kyse isosta periaatteellisesta kysymyksestä, ja nyt on ison pohdinnan paikka, pohtii puolestaan Sari Essayah (Krist.)

– Määräenemmistö on järkevä toimintaperiaate, mutta vaatii sitovan, automaattisen talouskurin. Sitä esityksessä ei ole ja ilman sitä määräenemmistöä ei voi hyväksyä, sanoo Sirpa Pietikäinen (kok.)

– Saattaa ikävä kyllä käydä niin, et jos siirrytään enemmistöpäätöksiin, Ranska ja Saksa voivat sumplia asioita vielä enemmän keskenään. Siksi en lämpene asialle. Pitkän tähtäimen ratkaisuja voidaan miettiä myöhemmin, Carl Haglund (RKP) sanoo.

– Saksa yrittää nyt siirtää huomion ongelman keskipisteestä tulevaisuuteen. Kriisi ei ratkea sillä, että päätetään kaikki, mitä Ranska ja Saksa haluavat. Espanjan ja Italian korot eivät laske sillä, että EVM:ssä tehtäisiin päätökset enemmistöllä, Haglund toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat