Suomalaismepit täysin eri linjoilla ilmastopolitiikassa

Suomen lasketaan tuottavan nyt 27-28 prosenttia energiastaan uusiutuvilla energiamuodoilla, mutta komission odotetaan asettavan tavoitteen jopa 40 prosentin korville.

Europarlamentaarikko Riitta Myller (sd.) arvostelee hallituksen linjaa EU:n energia- ja ilmastopaketin suhteen. Myllerin mukaan hallitus on lähtenyt väärälle linjalle pyrkiessään lobbaamaan Suomelle asetettavaa uusiutuvan energian tavoitetta alemmaksi.

Myllerin mielestä Suomen pitäisi tehostaa energian käyttöä ja lisätä voimakkaasti tuulivoiman käyttöä.

Vuoteen 2020 mennessä Suomen tuulivoimakapasiteetti voitaisiin Myllerin mukaan hyvinkin nostaa 2000 megawattituntiin, järkevillä kustannuksilla.

- Suhtautuminen pitäisi olla se, että tämä on mahdollisuus, Myller opasti.

Samalla linjalla oli myös vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi, joka luonnehti kannanotossaan Suomen keskustelua "ruikutukseksi".

- Ilmastonsuojelua vastustavalla ruikutuksella, kuten Kioton ja EU:n päästökaupan leimaamisella teollisuutemme tuhoksi, Suomi ei ole saavuttanut yhtään mitään. Uutta energiatekniikkaa suosineet maat ovat saaneet alasta ison työllistäjän ja hyvän vientibisneksen, Hassi sanoi.

Europarlamentaarikoilta kuultiin toisenlaisiakin näkemyksiä. Samassa europarlamentin tilaisuudessa vasemmistoliiton Esko Seppänen epäili, että uusiutuvien osuuden nostaminen ei Suomessa onnistu muuten kuin lisäämällä puun käyttöä energiantuotannossa. Hän näki EU:n energiapaketin suurena uhkana Suomen metsille ja metsäteollisuudelle.

- Pahimmillaan Suomesta aletaan viedä puuta energiakäyttöön, Seppänen varoitti.

Kokoomuksen Piia-Noora Kauppi taas piti Myllerin tuulivoimatavoitetta epärealistisena, koska tuuliolot eivät sitä Suomessa salli. Tärkeintä olisi ottaa huomioon ydinvoiman osuus päästöttömänä energiamuotona.

Esitykset viilattavina

Komission on määrä julkaista energia- ja ilmastoehdotuksensa tammikuun 23. päivä. Tavoitteena on muun muassa nostaa uusiutuvan energian osuus 20 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä. Samalla julkistetaan ehdotukset päästökauppajärjestelmään uudistamisesta.

Suomen lasketaan tuottavan nyt 27-28 prosenttia energiastaan uusiutuvilla energiamuodoilla, mutta komission odotetaan asettavan tavoitteen jopa 40 prosentin korville.

Keskustan Kyösti Virrankoski arvosteli koko uusiutuvien tavoitetta tuulesta temmatuksi. Siitä päätettiin EU-johtajien huippukokouksessa viime maaliskuussa, Virrankosken mielestä kovin löyhin perustein.

Suomen uusiutuvien osuuden nostamiseksi Virrankoski näki kuitenkin mahdollisuuksia: Vuotoksen ja Kollajan rakentamisen sekä turpeen luokittelun uusiutuvaksi energiamuodoksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat