Mainos

Suomalaismepit huolissaan Portugali-kannan vaikutuksista

Suomalaismepit ovat huolissaan Suomen vaikutusvallan pienenemisestä euroareenoilla. Useiden europarlamentaarikoiden mukaan Suomen asema EU:n neuvottelupöydissä heikentyy, jos Suomi vastaa Portugalin apupyyntöön kielteisesti.

Kielteisen Portugali-päätöksen jälkeen Suomen voi olla vaikea toivoa erityiskohtelua esimerkiksi aluepolitiikkaan tai maataloustukiin liittyvissä kysymyksissä. Keskustan europarlamentaarikon Riikka Mannerin mukaan pian päätetään esimerkiksi pohjoisen, harvaan asuttujen alueiden tuesta, joka on pitkälti räätälöity juuri Suomen tarpeiden mukaan.

– Muiden maiden voi olla helppo vetää tukensa pois, jos nähdään, ettei Suomi ole ollut rakentava eurooppalaisessa yhteistyössä, Manner uskoo.

Liisa Jaakonsaari (sd.) nostaa Suomen erityispiirteistä esiin sosiaaliturvan, joka eroaa paikoitellen paljonkin muiden Euroopan maiden käytännöistä.

Samalla mepit kuitenkin tyynnyttelevät pelkoja siitä, että Suomen pitäisi vakavasti pelätä maineensa puolesta. Carl Haglund (r.) huomauttaa, että Suomella on vielä pitkä matka esimerkiksi sellaiseen niskurin maineeseen, joka Unkarilla on.

– Maineen pitäminen ei voi olla syynä Portugalin auttamiseen. Jos Portugali kaatuu, koko Euroopan talous kaatuu, Haglund sanoo ja painottaa, että Portugalia pitää auttaa jo puhtaasti taloudellisten syiden takia.

Haglundin mielestä vaikutukset Suomen kielteisestä Portugali-päätöksestä voivat saada EU-rivit rakoilemaan laajemminkin. EU:n käytävillä liikkuu hänen mukaansa huhuja, joiden mukaan Suomen perässä Portugalin avustuksesta vetäytyisivät myös Slovakia ja Slovenia.

(MTV3 - STT)

Katso Jussi Kärjen juttu (Seitsemän uutiset 6.5.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.