Suomalaismepit EU-parlamentin kolmanneksi tunnollisimpia

Suomalaiset mepit olivat toimikautensa päättävän EU-parlamentin kolmanneksi ahkerimpia, jos mittarina pidetään osallistumista parlamentin täysistuntoihin. Suomalaisten edelle kiilaavat vain Itävallan ja Viron mepit.

Maiden väliset osallistumiserot ovat listan kärkipäässä pieniä. Suomalaismepit osallistuvat istuntoihin noin 92-prosenttisesti, kun itävaltalaisten osallistumisprosentti nousi lähelle 93:a.

Selvästi laiskimmin täysistuntoihin osallistuvat Italian europarlamentaarikot, joiden osallistumisprosentti jäi 72:een. Myös romanialaiset ja ruotsalaiset mepit osallistuvat verrattain niukasti täysistuntoihin.

Parlamentin poliittisista ryhmistä puolestaan vihreät olivat innokkaimpia parlamentissa istujia. Vähiten täysistunnossa aikaansa puolestaan kuluttivat EU-kriittisen Itsenäisyys ja demokratia -ryhmän mepit.

Kaikista mepeistä vähiten täysistuntoihin osallistui rallikuskinakin tunnettu puolalainen Krzysztof Holowczyc, joka ehti toimikaudellaan vain noin joka kolmanteen täysistuntoon. Täyteen sadan prosentin osallistumiseen ylsi kuusi meppiä, joista yksikään ei ole suomalainen.

Suomalaisista aktiivisin täysistunto-osallistuja oli vasemmistoliiton Esko Seppänen, joka osallistui lähes 98 prosenttiin istunnoista.

Kulttuuritausta vaikuttaa

Täysistuntotiedot käyvät ilmi riippumattoman VoteWatch -kansalaisjärjestön ylläpitämältä samannimiseltä nettisivustolta.

VoteWatchin johtajalta Sara Hagemannilta ei löydy itsestään selvää selitystä itävaltalaisten innokkuudelle tai italialaisten niukalle osallistumiselle täysistuntoihin.

- Eri maiden parlamenteissa on erilainen kulttuuri ja se saattaa myös heijastua meppien toimintaan EU-parlamentissa, Hagemann sanoi STT:lle.

Hagemann muistuttaa, että täysistuntoihin osallistuminen on vain yksi tapa vertailla meppien aktiivisuutta. VoteWatchin sivuilta löytyvät myös tiedot meppien pitämistä puheenvuoroista, heidän laatimistaan mietinnöistä ja esittämistään kysymyksistä.

- Jos parlamentaarikko on ollut niukasti läsnä täysistunnoissa, ei häntä vielä sen perusteella voi kutsua laiskaksi. Mutta jos hän on lisäksi pitänyt vähän puheenvuoroja, esittänyt vähän kysymyksiä ja laatinut vähän tai ei ollenkaan mietintöjä, niin silloin on laiskaksi kutsuminen oikeutettua.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat