Mainos

Suomalaismatkustaja U-Seelannin maanjäristyksessä: Luulin, että kuski pelleili

Kansallisen hätätilan aiheuttaneen maanjäristyksen tuhot ovat hiljalleen hahmottumassa Uuden-Seelannin Christchurchissa. Ainakin 75 ihmistä on kuollut ja jo edellisen järistyksen runtelema maan toiseksi suurin kaupunki on osin katastrofialuetta.

MTV3:n uutiset tavoitti alueella matkailevan suomalaismiehen, joka poistui Christchurchista vain päivää ennen maanjäristystä. Noin viidenkymmenen kilometrin päähän kaupungista ehtinyt Aapo Ketola, 30, kertoo kokeneensa järistyksen voimakkaana, vaikka oli liikkuvassa henkilöautossa.

– Luulimme aluksi, että kuski pelleili. Kun tärinä jatkui, ja huomasimme että viereisiltä rinteiltä putoaa tavaraa, tajusimme että sehän on maanjäristys.

Ketola matkakumppaneineen selvisi tilanteesta vahingoitta, ja he pääsivät jatkamaan matkaansa.

”Tavarat alkoivat helistä”

Jatkuvat jälkijäristykset ovat vavisuttaneet Christchurchin ympäristöä. Niiden voimakkuus on jäänyt pienemmäksi, mutta ovat tuntuneet selvästi kymmenienkin kilometrien päähän.

Pääjäristyksen jälkeen Ketola pysähtyi seurueensa kanssa läheiseen kahvilaan.

– Tavarat hyllyillä alkoivat helistä. Aloimme käsittää, että tämä onkin isompi juttu.

– Erityisesti vanhemmat ihmiset olivat säikähtäneitä. Yhteydet eivät toimineet ja he kyselivät tuhojen ja sukulaistensa perään.

Varsinaisia tuhoja Ketola ei ole todistanut.

– Ei mitään kilinää ja kolinaa kummempaa.

Paniikki johti hamstraukseen

Tuhojen suuruuden pikku hiljaa käsittänyt Ketolan seurue tavoitti pitkän yrittämisen jälkeen tuttavansa, joka oli jäänyt Christchurchiin. Suuri osa teistä on poikki ja kaupungin asukkaiden elämä vaikeaa.

– Sähkönjakelu ei pelaa, jätevesiverkosto hajonnut, vettä ei tule. Kaikki on hajonnut, Ketola luettelee.

Pahimman tuhoalueen ulkopuolellakin Uuden Seelannin toiseksi suurimman kaupungin tuho on aiheuttanut paniikkia. Ihmiset ovat hamstranneet kaikkea tarpeellista, ja esimerkiksi leipä loppui samana päivänä kaupoista.

Bensa-asemilla on ”hillittömät jonot”. Asemilla on huomioliiveihin pukeutuneita ihmisiä, jotka huolehtivat järjestyksestä.

– Nyt ihmiset suhtautuvat jo rationaalisemmin. Kun tieto alkoi kulkea, niin se alun paniikkireaktio loppui.

Turisteja lennätetään Aucklandiin

Uuden Seelannin valtio on luvannut auttaa turisteja, jotka ovat kärsineet järistyksessä. Ketola kertoo, että armeija lennättää passinsa ja tavaransa menettäneitä ulkomaalaisia Aucklandiin.

Maailmanympärimatkalla oleva Ketola aikoo jatkaa Uuden Seelannin kiertämistä ulkomaalaisten matkakumppaniensa kanssa järistyksestä huolimatta. Tarkoitus on lentää Aucklandista Buenos Airesiin muutaman viikon päästä.

– Saa nähdä, kuinka järistys vaikuttaa lentoihin.

Rauhallisesti tapahtumista kertova Ketola myöntää järistyksen olleen vaikuttava kokemus suomalaiselle.

– Kun maa alkaa yhtäkkiä heilua sivusuuntaan, niin kyllä se erikoiselta tuntuu. Aikamoista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.