Mainos

Suomalaislapset oireilevat muita maita enemmän kosteusvaurioista

Suomessa, Hollannissa ja Englannissa on ollut neljän vuoden aikana käynnissä tutkimus, jossa selvitettiin koulujen sisäilman epäpuhtauksien vaikutuksia. Tutkimuksen mukaan kosteusvaurioituneissa koulussa käyvillä 6-12-vuotiailla lapsilla on selvästi enemmän yöyskää kuin lapsilla, jotka käyvät vaurioitumatonta koulua.

Hätkähdyttävintä tutkimuksessa on, että suomalaislapset näyttävät oireilevan espanjalaisia ja hollantilaisia lapsia enemmän. Suomalaislapsilla on enemmän nenä- ja hengitystieoireita, kuten hengitysteiden vinkunaa kuin muissa tutkimusmaissa. Näitä oireita ei kuitenkaan voitu yhdistää kosteusvaurioihin. Suomalaislapsilla oli myös oireista johtuvia poissaoloja muita maita enemmän.

Syytä suomalaislapsien oireilulle selvitetään

Kouluissa näkyvä home ja kosteusvauriot olivat melko yleisiä, niitä esiintyi noin joka neljännessä suomalais- ja joka viidennessä hollantilaiskoulussa sekä vähän alle puolessa espanjalaiskouluista. Suomalaislasten muita voimakkaalle oireilulle etsitään tutkimusaineistosta edelleen syytä. Ratkaisu voi löytyä esimerkiksi erilaisista rakennusratkaisuista, maiden välisistä eroista kosteusvaurioiden syissä, näihin liittyvässä mikrobialtistumisessa, mutta myös ilmastollisista olosuhteista.

- Talvi vähentää meillä ulkoilmasta johtuvaa mikrobialtistusta, jolloin rakennuksesta johtuva altistus korostuu, sanoo johtava tutkija Anne Hyvärinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Seuraavaksi tutkimuksessa keskitytään mikrobien haitallisten toksiinien pitoisuuksien tutkimukseen sisäilmassa.

Kansainvälisellä HITEA-tutkimuksella pyritään selvittämään koulujen sisäilman epäpuhtauksien terveysvaikutuksia kolmella eri ilmastoalueella Euroopassa. Tutkimus toteutettiin 29 home- ja kosteusvaurioituneessa koulussa ja 27 vaurioitumattomassa koulussa Suomessa, Espanjassa ja Hollannissa vuosina 2008-2012. Tutkimuksessa oli mukana yhteensä reilut 9 200 oppilasta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja