Mainos

Suomalaislääkärit tyrmäävät ajatuksen lapsen armokuolemasta

20:00

Belgian lapsia koskeva armokuolemapäätös saa täystyrmäyksen Suomen lääkäripiireistä.

Belgia on nyt maailman ensimmäinen valtio, joka sallii armokuoleman ilman ikärajoja. Belgian parlamentin alahuone hyväksyi eilen lakialoitteen, joka sallii kuolemansairaiden lasten eutanasian eli armokuoleman.

Parlamentti hyväksyi lain 86- 44.

- Kyllä se oli hämmentävää, sanoo Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve. - Hämmentävää on sekin, että kymmenisen vuotta sitten Belgia siirtyi eutanasiakäytäntöön. Mutta nyt vielä enemmän hämmentää, että lapset otetaan siihen mukaan. 

Eettisiä kysymyksiä pyörittelevä valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan neuvottelukunta on niin ikään kummissaan Belgian parlamentin päätöksestä.

- Täytyy sanoa että on noussut hämmentäviä ajatuksia. Suomessa eutanasiakeskustelua on käyty vain aikuisten kohdalla ja siitäkin on erilaisia kommentteja sekä puolesta että vastaan, pääsihteeri Ritva Halila.

"Lapsella ei ole kykyä päättää"

Jos eutanasia on aikuisten kohdallakin vaikea kysymys, lapsen kohdalla sitä pidetään Suomessa mahdottomana ajatuksena.

Lapsen kuolema on vaikea ja kipeä asia.

- Pieni lapsi tai nuorikaan ei pysty välttämättä ajattelemaan omaa kuolemaa tai tekemään siitä päätöksiä. Miettimään päätöksiä ja sitä, miten lopullisia ne ovat. En näe tätä ajatusta hyvänä, sanoo Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen. - Eutanasia edellyttää myös emotionaalista, taidollista ja tiedollista kykyä tehdä ratkaisuja.

Belgian naapurimaassa Hollannissa eutanasia on ollut sallittu 12 vuotta täyttäneille lapsille yli kymmenen vuoden ajan. Vain viisi alaikäistä on saanut armokuoleman näiden vuosien aikana.

Terhokodin ylilääkäri pitää mahdollisena, että lasten eutanasian salliminen Belgiassa antaa nyt armokuoleman vastustajille lisää pontta:

- Tämä on hankalaa armokuoleman kannattajille. Vastustajille tämä voi olla argumentti, jossa todetaan, että eutanasia leviää käsiin.

Lääkärit eivät usko, että lapsen eutanasia nousisi Suomessa ainakaan lähivuosina kynnyskysymykseksi.

- Lapsilla elämään ja elämiseen liittyy niin paljon enemmän tulevaisuutta ja toivoa. Siksi ajatus pienenkin elämän määrän lyhentämisestä tuntuu emotionaalisesti hyvin vaikealta, sosiaali- ja terveysalan neuvottelukunnan pääsihteeri ja ylilääkäri Ritva Halila arvioi.

Eutanasiaa Suomen lainsäädäntöön ajava Exitus ry muistuttaa sekin, että tällä hetkellä yhdistys kannattaa vain täysi-ikäisten, oikeistoimikelpoisten ihmisten oikeutta eutanasiaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja