Mainos

Suomalaislääkäri kritisoi: Antibiootit liian halpoja

Maailman terveysjärjestön WHO:n, Hollannin terveysministeriön ja Antwerpin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan antibiootteja käytetään liikaa monissa maissa.

Tutkimuksessa ilmenee, että antibioottiresepti kirjoitetaan liian helposti ja antibiootteja on liiankin helppo saada apteekeista.

Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri Antti Hakanen Turun yliopistosta on tutkimuksen kanssa jossain määrin samoilla linjoilla.

– Mikrobilääkkeet ovat tavallaan ihan liian halpoja tällä hetkellä. Jos sairastuu, tavallinen lääkekuuri ei maksa käytännössä mitään verrattuna suurimpaan osaan lääkkeistä, Hakanen sanoo.

– Mikrobilääkkeet ovat niin halpoja, että hinta ei millään tavalla estä niiden käyttöä Suomessa tai monessa muussa paikassa.

Suomen tilanne vaikea arvioida

Hakasen mukaan on haastavaa arvioida, minkä verran mikrobilääkkeiden väärinkäyttöä esiintyy Suomessa.

Usein lääkkeiden käyttöä tilastoitaessa ei esimerkiksi eritellä, minkä verran niitä on käytetty pitkäaikaissairaaloissa, vanhustenhoidossa ja akuuttisairaaloissa.

– Eri paikoissa lääkkeiden käytön luonne on kuitenkin hyvin erilaista. 

Hakasen mukaan lääkäreillä pitäisi olla myös parempia työkaluja sairauksien diagnosoimiseen.

– Lääkärillä pitää olla tiedon tueksi oikeita välineitä, jotta tämä voisi varmemmin sanoa, milloin kyseessä on bakteeri-infektio.

Kansainvälinen tutkimus paljasti, että tutkimuksessa mukana olleissa maissa antibiootteja määrätään erityisesti influenssakausien aikaan, vaikka antibiootit eivät auta viruksiin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.