Mainos

Suomalaislääkäri kieltäisi MM-kisojen vuvuzela-torvet

Eteläafrikkalainen stadiontorvi vuvuzela on herättänyt närää erityisesti eurooppalaisten pelaajien ja kannattajien keskuudessa MM-kisoissa.

MM-kisojen eurooppalaiset pelaajat ovat omien sanojensa mukaan häiriintyneet torvesta sen meluisuuden vuoksi. Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA harkitsikin torvien kieltämistä.

Ylilääkäri Heikki Rihkanen Husin korvaklinikalta ymmärtää valitukset. Torvien äänenvoimakkuus ylittää 120 desibeliä, mikä voi olla vaarallista kuulolle. Rihkasen mukaan torvet pitäisikin ehdottomasti kieltää MM-kisoissa.

- Jo sadassa desipelissä korva voi vaurioitua. Jos esimerkiksi työolosuhteissa on yli 100 desibeliä, saa työntekijä altistua äänelle korkeintaan viisitoista minuuttia ilman kuulosuojausta vuorokaudessa, Rihkanen sanoo.

Yksittäinen vuvuzela-torvi ylittääkin 120 desibelin äänenvoimakkuuden, mikä vastaa suihkukoneen moottorin lähdön äänenvoimakkuutta. Se on huomattavasti enemmän kuin ruuhkaisen keskustan tai meluisan koululuokan melutaso. Tavallinen ihminen sietää ilman vaurioita noin 70 desibeliä.

- Jo ihan pienikin hetki yli 120 desibelin äänivoimakkuudessa vaurioittaa korvaa, muistuttaa Rihkanen.

(MTV3)

Katso Mari Karppisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.