Suomalaiskoulussa kuri säilyy ilman järeitä konsteja

Kurinpitoon liittyvät kysymykset nousevat esiin Suomessa aika ajoin, mutta opetushallituksen pääjohtaja Timo Lankisen mukaan suomalaiskouluissa ei ole suurta kuriongelmaa.

- Koulu ei Suomessa ei ole mitenkään rikki, työrauha on meillä kohtuullisen hyvässä kunnossa. On tietysti vakavaa, että sen säilyttämiseen täytyy kiinnittää koko ajan huomiota, mutta ei pelkästään kurillisena toimenpiteenä.

Lankinen puhuukin mieluummin työrauhasta kuin koulukurista. Lankisen mukaan kouluissa joudutaan turvaamaan työrauhaa päivittäin, mutta järeämpiä otteita tarvitaan harvemmin.

- Oppilas voidaan poistaa luokasta tai koulusta sekä määrätä jälki-istuntoon. Äärimmäisenä keinona voidaan käyttää kirjallista varoitusta tai määräaikaista erottamista. Viime vuonna kirjallista varoitusta käytettiin kuitenkin vain noin 14 prosentissa kouluista tai määräaikaista erottamista vain kolmessa prosentissa.

Fyysiset otteet eivät Lankisen mukaan kuulu suomalaisen kouluun, mutta hän ei rajaa niitä täysin poiskaan.

- Jos on oppilas, joka käyttäytyy väkivaltaisesti ja on vaaraksi muille, niin hänet tulee voida poistaa luokasta. Tässä voi sitten käyttää voimaakin tarvittaessa, mutta vain sellaista voimaa kuin tarvitaan.

Yhä useammin häiriökäyttäytymisen taustalla ovat nuorten lisääntyneet mielenterveyshäiriöt.

- Jopa 20 prosenttia nuorista kärsii jonkinlaisista mielenterveyden häiriöistä ja nämä heijastuvat myös kouluun ja sen työrauhaan.

Lankinen näkeekin, että lapsille ja nuorille tarvitaan matalan kynnyksen palveluita, joiden avulla ongelmiin voidaan tarttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

- Koulu ei voi yksin näihin puuttua, hän toteaa.

Katso Marja Juonalan juttu ja opetushallituksen pääjohtajan Timo Lankisen haastattelu (Huomenta Suomi 26.4.2010)

Lue myös:

    Uusimmat