Mainos

Suomalaiskomentaja: Suomalaisjoukoilla iskuista huolimatta hyvä henki

Suomalaisen rauhanturvajoukon komentaja, everstiluutnantti Tommi Härkönen arvioi, että Afganistanin suomalaisrauhanturvaajien keskuudessa vallitsee tämän päivän iskuista huolimatta hyvä henki.

Heinäkuun jälkeen suomalaiset ovat olleet iskujen kohteena jo yli kymmenen kertaa. Tänään suomalaisia vastaan iskettiin peräti kahdesti, eikä enää selvitty pelkällä säikähdyksellä.

Härkönen arvioi, etteivät iskut ole kuitenkaan laskeneet suomalaisjoukkojen mielialaa.

- Täällä meidän vastuualueella tilanne on vielä suhteellisen vakaa, mutta jännittynyt. Suomalaisessa kriisinhallintajoukossa vallitsee kuitenkin hyvä henki edelleen.

Levottomuudet Afganistanissa eivät ole päättyneet elokuussa pidettyihin presidentinvaaleihin, vaan näyttävät olevan nyt arkea myös rauhallisena pidetyssä Pohjois-Afganistanissa.

Yhtenä syynä suomalais-ruotsalaisen vastuualueen lisääntyneisiin väkivaltaisuuksiin pidetään joidenkin alueiden tehokkaampaa valvontaa.

- Nämä alueet ovat olleet osaltaan sellaisia missä on partioitu aikaisemmin sangen vähän. Nyt siellä on tietoisesti yritetty vakiinnuttaa aluetta ja sitä myöten ehkä myös tällaisten yhteenottojen määrä on lisääntynyt, arvioi eversti Jari Kallio maavoimien esikunnasta.

Kallio arvioi kuitenkin, että pääosa pohjoisesta Afganistanista on erittäin rauhallista.

- Varmaan 90 prosenttia alueista on hyvin rauhallisia ja siellä liikkuminen niin paikallisten kuin kansainvälisten osalta on sangen turvallista.

Kuluva vuosi on kuitenkin ollut koko ISAF-operaation tuhoisin.

Surmansa on saanut lähes 400 rauhanturvaajaa, joista reilut kaksisataa amerikkalaisia. Viimeisen vuorokauden aikana Afganistanin levottomissa etelä- ja itäosissa on kuollut jälleen viisi amerikkalaissotilasta.

Katso Rita Strömmerin juttu

Katso eversti Jari Kallion haastattelu

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.