Mainos

Suomalaisketjut haluavat levittäytyä Venäjälle

S-ryhmän nopea levittäytyminen Pietariin on osoittautunut kaksiteräiseksi miekaksi: Pietarin Prismoilla menee mainiosti, mutta Sokos-hotellit ovat toistaiseksi tehneet raskasta tappiota.

Venäjän markkinat kiinnostavat muitakin suomalaisketjuja, mutta menestyminen vaatii isoja panostuksia ja riskejä. Suomen Lähikauppa joutui kesällä luopumaan Siwa-ketjustaan Venäjällä.

Prismat levinneet Pietariin

Prismat ovat levittäytyneet vuoden aikana hyvin aggressiivisesti Pietariin - tavoitteena on lähivuosina 20 markettia. Yksi toiminnan kulmakivistä Venäjällä ovat Suomi-tuotteet, kertoo Pietarin Prisman osastonhoitaja Zoja Smirnova.

- Erittäin paljon kysyntää on suomalaisille puhdistusaineille sekä suomalaisille säilykekastikkeille.

Muutkin suomalaisketjut ovat yrittäneet Venäjän valloitusta mutta heikoin tuloksin. Viime elokuussa Suomen Lähikauppa kertoi joutuvansa vetäytymään Venäjältä. Sen Siwa-ketju jäi alun alkaenkin pieneksi. Kesko puolestaan ei ole uskaltautunut Venäjän elintarvikemarkkinoille lainkaan.

Prismoilla on Pietarissa mennyt varsin mukavasti mutta hotellibisneksessä S-ryhmä on ottanut takkiin. Esimerkiksi Palace Bridge -hotelli on pahimmillaan vajonnut noin 20 prosentin käyttöasteeseen. Plussalle hotellibisnes pääsee kenties parin vuoden kuluttua.

SOK:n tulos miinuksella

Juuri Pietarin hotelli-investoinnit ja niiden dramaattiset tappiot ovat painaneet koko SOK:n tuloksen miinukselle. Toistaiseksi SOK on investoinut Pietarin Sokos-hotelleihin noin 50 miljoonaa euroa, kertoo Sokotelin toimitusjohtaja Juhani Järvenpää.

- Kyllä meidän takia on yhtymän tulos heikentynyt, mutta sehän oli sinänsä ihan odotettuakin, sillä olemme investoineet valtavasti. Nyt on kyse siitä, että tämä tappiojakso mikä avaukseen väistämättä liittyy, on ikävä kyllä tullut pidemmäksi, Järvenpää sanoo.

Yhtymässä toivotaan nyt että tappiokausi hellittäisi vuonna 2011.

Myös Kesko on kertonut selvittävänsä mahdollisuuksia ostaa ranskalaisen markettijätin Carrefourin tiloja Pietarissa. Carrefour ilmoitti lokakuussa yllättäen vetäytyvänsä Pietarin markkinoilta, vaikka oli aloittanut sielllä markettitoiminnan vain paria kuukautta aikaisemmin.

Katso Mirja Sipisen raportti Pietarista

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.