Mainos

Suomalaiskeksintö mullistamassa mikroskooppitutkimuksen

Suomalaisen innovaation odotetaan mullistavan mikroskoopilla tehtävän tutkimuksen. Kosketusnäyttöteknologiaan perustuva mikroskooppi antaa useammalle tutkijalle mahdollisuuden tutkia näytettä yhtä aikaa. Järjestelmän odotetaan herättävän myös kansainvälistä kiinnostusta.

- Me voimme mikroskoopin avulla tarkastella esimerkiksi ihosyöpänäytettä ja suurennusominaisuuden avulla voimme nähdä aina solutasolle asti, kuvaa Suomen molekyylilääketieteen projektikoordinaattori Tiina Vesterinen.

Käytännössä syöpänäytteestä otetaan tuhansia kuvia, jotka yhdistetään yhdeksi kuvaksi. Tätä kuvaa voidaan suurentaa, pienentää ja käännellä kosketusnäytöllä. Yhden kuvan tietosisältö vastaa yli 40 dvd-levyä.

Taustalla on toinen yliopistojen yhteistyönä syntynyt suomalaiskeksintö, jolla mikroskooppikuvia voidaan tarkastella verkon kautta. Laitteen uskotaan helpottavan tutkijoiden työtä, kun useampi näkee saman näytteen yhtä aikaa.

- Varsinkin siinä on selvä hyöty, ja myös konsultoinnissa ja esimerkiksi kongressien yhteydessä, kertoo Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkijalääkäri Johan Lundin.

Yhteistyössä suomalaisen kosketusnäyttöyhtiön kanssa tehdyn järjestelmän vientinäkymät ovat vielä auki. Projekti on kuitenkin hyvä esimerkki valtionhallinnonkin peräänkuuluttamasta yritysmaailman ja yliopistotason tutkimuksen yhteistyöstä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.