Mainos

Suomalaiskasvikset läpäisivät seulan

Elintarvikevirasto ei löytänyt suomalaiskasviksista liian suuria torjunta-ainejäämiä.

Elintarvikevirasto ei löytänyt tutkimistaan suomalaiskasviksista enimmäispitoisuudet ylittäviä torjunta-ainejäämiä. Joistakin maahantuoduista kasviksista torjunta-aineita sen sijaan löytyi yli suositusten.

Elintarvikeviraston torjunta-ainejäämävalvonnassa tutkittiin yhteensä 2 317 näytettä vuonna 2002. Valtaosa näytteistä oli tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, loput viljaa ja prosessoituja elintarvikkeita. Tutkituista tuotteista määräystenvastaisia oli neljä prosenttia. Enimmäispitoisuuksien ylityksiä oli eniten maahantuoduissa vihanneksissa, pähkinöissä, hedelmissä ja marjoissa sekä teessä.

Määräystenvastaisista tuotteista 52 näytettä oli peräisin EU:n ulkopuolelta ja 39 muista EU-maista. Tutkituista tuotteista 60 prosenttia oli lähtöisin EU:n ulkopuolisista maista eli niin sanotuista kolmansista maista. Kotimaisia tuotteita oli 430 ja muista EU-maista 497 tuotetta.

Hedelmistä ja vihanneksista 52 prosenttia sisälsi torjunta-ainejäämiä. Viljoista jäämiä oli kolmasosassa ja prosessoiduista elintarvikkeista viidesosassa näytteistä. Kotimaisista tuotteista 30 prosenttia sisälsi torjunta-ainejäämiä, muista EU-maista peräisin olevista tuotteista jäämiä sisälsi 62 prosenttia ja kolmansien maiden tuotteista 45 prosenttia. Luomutuotteista otetuissa näytteissä (141) jäämiä löydettiin kolmesta tuotteesta. Lastenruokia tutkittiin 66 kpl, joista yhdessä jäämäpitoisuus oli yli enimmäisrajan eli 0,01 mg/kg.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.