Mainos

Suomalaisjoukot pysyvät Tšadissa

Suomen rauhanturvajoukot jäävät Keski-Afrikan Tšadiin. Tšadissa vastikään vieraillut puolustusministeriön kansliapäällikkö Kari Rimpi kertoo asian varmistuneen matkan aikana.

- Keskeinen asia oli polttoainekysymys, toinen oli sekä sotilaiden että siviilien evakuointikyky ja kolmas esille tullut asia oli helikoptereiden käyttö sadeaikana, koska liikkuminen on hyvin vaikeaa. Näihin kaikkiin kolmeen saatiin YK:lta varmuus.

Joukkojen kotiuttamista oli harkittu muun muassa siksi, että YK ei pystynyt lupaamaan polttoainevarastojen täydentämistä ennen sadekautta. MTV:n uutiset kertoi joukkojen mahdollisesta kotiuttamisesta kaksi viikkoa sitten.

Polttoaineiden osalta on kyse niin suurista määrista, ettei varastoja voida täydentää sadekauden aikana lentokuljetuksin, kuten esimerkiksi ruoka- tai lääkevarastoja.

Rimmen mukaan YK on myös luvannut toimittaa alueelle siviilien ja sotilaiden evakuoimiseen sellaisia helikoptereita, joita voidaan käyttää myös yöllä.

- Tämä on tärkeä asia, sillä evakuointi ei katso ajankohtaa.

Suomalaisia on Tšadissa irlantilaisjohtoisessa pataljoonassa 66, ja määrää ollaan nostamassa 80:een. Suomi ja Irlanti ovat kuitenkin edelleen varpaillaan sen varalta, etteivät YK:n lupaukset suorituskyvyn ylläpitämisestä täyty.

- Silloin meidän on ryhdyttävä omiin, kansallisiin toimenpiteisiin.

Se tarkoittaisi käytännössä polttoaineiden hankkimista itse. Joukkojen kotiuttamisesta ei kuitenkaan enää puhuta.

- Tällä haavaa siihen liittyviä tarpeita ei ole. Mutta jos suorituskykyä ei ole, niin sitten se tulee tietysti uudelleen harkittavaksi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että suorituskyky voidaan turvata.

Katso Helena Liikasen juttu (Seitsemän uutiset 25.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.