Mainos

Suomalaisjoukkojen komentaja: Uudet iskut Afganistanissa todennäköisiä

Afganistanin suomalaisten kriisinhallintajoukkojen komentajan everstiluutnantti Juha Kurenmaan mukaan on todennäköistä, että väkivaltaisuudet lisääntyvät maassa huomisten presidentinvaalien lähestyessä.

- Eri kapinallisryhmät ovat ilmoittaneet, että näitä vaaleja tullaan häiritsemään. Selkeästihän tavoitteena on, että ihmiset eivät äänestäisi ja jäisivät kotiin. Kuten Kabulissa on nähty, iskuja on kohdistunut niin vaalivirkailijoihin kuin ehdokkaisiinkin ja oikeastaan kaikkeen, mikä vaaleihin liittyy. Tietysti sellainen odotusarvo on, että tässä varmaan viikonlopun aikana vielä hyvin suurella todennäköisyydellä iskut lisääntyvät, Kurenmaa sanoo.

Suurin osa suomalaisista rauhanturvaajista on tällä hetkellä Pohjois-Afganistanissa Mazar-i-Sharifin kaupungissa, jossa on suhteellisen rauhallista.

- Sitten toisaalta Kabulissa, jossa meillä on puolenkymmentä rauhanturvaajaa myös, niin siellähän tilanne on aika jännittynyt. Niin kuin nämä viime päivien iskut ovat osoittaneet, niin tavallaan mitä vaan voi kyllä tapahtua tässä vaalien alla.

Vaaleista ollaan myös innoissaan

Kurenmaan mukaan afganistanilaiset ovat kuitenkin väkivallan uhasta huolimatta myös innoissaan huomisista vaaleista.

- Mitä tässä on nähty ja kuultu, niin kyllä kiinnostus ja innostus vaaleja kohtaan on varsin suuri. Ja siinä mielessä on tietysti tärkeää, että vaalit saataisiin turvallisesti vietyä täällä läpi.

Kurenmaa ei osaa kuitenkaan arvioida, kuinka sankoin joukoin afganistanilaiset lähtevät huomenna äänestämään. 

- Sen vasta oikeastaan näyttää sitten huominen päivä, miten väki lähtee äänestämään.

Kurenmaan mukaan turvallisuudesta Afganistanissa vastaavat nyt Afganistanin omat turvallisuusviranomaiset kuten poliisi ja armeija. 

- Se on heidän vastuullaan tämä turvallisuus. Kansainvälisten kriisinhallintajoukkojen, ja suomalaisten siinä mukana, tehtävänä on ennen kaikkea tukea ja olla neuvonantajana, Kurenmaa sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.