Mainos

Suomalaisjohtajat haluavat Ruotsin EMU-jäseneksi

Suomalainen elinkeinoelämä liputtaa voimakkaasti Ruotsin EMU-jäsenyyden puolesta. MTV:n ja Kauppalehden kyselyssä lähes puolet talousvaikuttajista pelkää NEJ-päätöksen heikentävän yrittämisen edellytyksiä.

Viisi päivää ennen Ruotsin EMU-äänestystä kruunu on vahvoilla. Tuoreimmat kyselyt antavat valuuttaunionin vastustajille turvallisentuntuisen yli 10 prosenttiyksikön kaulan. Edes kärkivaikuttajien viimeisen viikon euro-vyörytys ei suuremmin kannatusluvuissa tunnu.

Suomalaisen liike-elämän näkemyksen mukaan Ruotsin jättäytyminen EMU-alueen ulkopuolelle tuntuisi yritystoiminnassa. Miltei puolet MTV:n kyselyyn vastanneista johtajista arvelee, että vaikutus olisi kielteinen tai hyvin kielteinen. Toisaalta yli kolmannesta vastaajista länsinaapurin päätös ei hetkauta.

- Se millä tavoin Ruotsin oleminen ulkopuolella heijastuu meille riippuu aina suhdannetilanteesta, siitä missä koko maailma ja tää pohjoinen osa Eurooppaa kulloinkin on. Jos me jatkuvasti olemme eri alueissa, niiin riskit siitä, että meidän elinkeinoelämämme kohtaa eri lailla tämän erilaisuuden, niin se kasvaa. Toivottavaa olisi, että pääsisimme samaan valuutta-alueeseen, kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen kertoo.

Myös pitkän linjan pohjoismainen talousvaikuttaja pitää tulevaa viikonvaihdetta käänteentekevänä.

- Siinä muuttuisi ennen kaikkea se, että toimintaedellytykset vakiintuisivat, kilpailuedellytykset olisivat samat silloin kun valuuttakurssiheilahtelut eivät vaikuta kilpailuun ja ennen kaikkea yhteistyömahdollisuudet paranisivat kun olisi sama lähtökohta pienten pohjoismaisten yritysten toiminnalle. Juuri yhteistyö on elinkeinoelämälle kynnyskysymys. Valuuttamuurin purkaminen avaisi tietä kasvuun ja helpottaisi pääsyä kansainvälisille markkinoille, Keskuskauppakamarin hallituksen puheenjohtaja Vesa Vainio listaa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 09.09.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.