Mainos

Suomalaisista tuli optimisteja – omaan ja Suomen talouteen luotetaan enemmän kuin koskaan

Kuluttajien luottamus talouteen on noussut kaikkien aikojen ennätystasolle, kertoo Tilastokeskus. Samaan on päästy aiemmin vain syyskuussa 2010.

Kuluttajilla on erittäin valoisa näkemys sekä omasta että Suomen taloudesta. Myös työttömyyskehitykseen suhtaudutaan optimistisesti. Työssäkäyvät kuluttajat kokivat työttömyyden uhkan omalla kohdalla vähentyneen selvästi. Lisäksi oman talouden säästämismahdollisuuksia seuraavan vuoden aikana pidetään hyvinä.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kaikki paitsi arvio säästämismahdollisuuksista vahvistuivat maaliskuussa selvästi verrattuna vuoden takaiseen vertailujaksoon.

Kuluttajien luottamusindikaattori oli maaliskuussa 22,9, kun se helmikuussa oli 20,8 ja viime vuoden maaliskuussa 10,4. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 11,9.

– Kuluttajat ovat viime vuosina olleet Suomen heiveröisen talouskasvun veturina, kun vienti on edelleen ollut vaisua. Tässä mielessä tämä on tärkeä uutinen: Näyttää siltä että kuluttajat pitävät jatkossakin talouden pyörät pyörimässä. Ja kun mennään kesää kohti, niin rahaa uskalletaan käyttää matkailuun, ravintoloihin, vaatekauppoihin, kommentoi MTV Uutisten politiikan toimituksen esimies Jussi Kärki.

– Mutta pitää muistaa, että rahaa ei lompakoihin ilmesty yhtään enempää vaikka kuluttajaluottamus olisi ennätyskorkealla - päinvastoin. Palkat nousevat hitaammin kuin inflaatio eli yleinen hintataso. ja esimerkiksi julkisen puolen työntekijöiltä leikataan kolmasosa lomarahoista, Kärki jatkaa.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin, jota varten haastateltiin maaliskuussa lähes 1 200 ihmistä.

Rakentamisen luottamus laski, muut nousivat

Elinkeinoelämän keskusliitto EK puolestaan kertoo, että kaikkien päätoimialojen luottamusindikaattorit rakentamista lukuun ottamatta vahvistuivat maaliskuussa edelliskuusta. Teollisuuden, palvelujen ja vähittäiskaupan indikaattorit ovat pitkän ajan keskiarvoja ylempänä.

Rakentamisen luottamus painui kuudella pisteellä saldolukuun -4, mutta sekin on yhä pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.