Mainos

Suomalaisinnovaatio maailmanvalloitukseen – lentäviä robotteja kohta "muurarin apupoikina ja kauppahalleissa"

2:01

Lentäville työ- ja korjausrobotteille yritetään löytää markkinoita maailmalta. Nämä suomalaiskeksinnöt on tarkoitettu auttaamaan maalaamisessa, rappaamisessa tai vaikka tulipalojen sammuttamisessa. 

Robottilennokkiteknologian ennakoidaan kasvavan jopa 100 miljardin dollarin markkinaksi muutamassa vuodessa.

– Se, mikä meidät erottaa muista toimijoista, on se, että me olemme laittaneet nämä robotit oikeisiin töihin. Niillä pystytään vaikka maalaamaan seinää, pinnoittamaan kattoa ja rappaamaan, kertoo RumbleTools:n liiketoimintajohtaja Antti Korhonen

– Puhutaan todennäköisesti yli sadan miljardin markkinoista jo 2020-luvun alussa, arvioi tulevaisuuden tutkija Risto Linturi.

Tutkija: Muurareiksi ja kauppatilojen rahtipalveluihin

Myös RumbleTools tavoittelee isoja.

– Tavoitteena on, että viiden vuoden päästä puhutaan satojen miljoonien vuosittaisesta liikevaihdosta. Me olemme tosissamme lähdössä valloittamaan maailma, sanoo Korhonen. 

Linturi uskoo, että lentävien veijareiden toimiala on laaja.

– Rakennuksilla nämä voisivat olla vaikkapa muurarin apupoikana. Ne lentäisivät tiiliä muurarin käteen. Ja harkkoja tuollaiset voisivat latoa. 

Myös sisätilat, kuten kauppakeskukset, eivät ole poissuljettuja kehityskohteita.

– Tuollaiset vehkeet voisivat tuoda tavaroita kärryyn, ettei isoissa kauppahalleissa tarvisi niitä tavaroita etsiä, Linturi jatkaa.

Tutkija muistuttaa, että lentävien robottien käytöstä löytyy hyviä esimerkkejä Euroopasta.

– Puolassa niitä käytetään esimerkiksi maanviljelyssä – mittaamiseen, tutkimiseen ja jossain määrin lannoitteen levittämiseen. Englannissa on alue, jossa Amazonille on annettu lupa lentää tavaroita kotiin; puoli tuntia tilaamisesta ja tavarat on kotona, Linturi myhäilee.

Myöhemmin ehkä myös kotipihojen apuri

Lentävät työntekijät ovat nyt pilottivaiheessa. Yksi pilottikohde on Stora Enson Imatran tehtaat. Teknologian hinnan tippuminen antaa toivoa myös pienten yritysten nousulle.

– Pienemmätkin start up -yritykset pystyvät ostamaan maailmanluokan laitteistoja ja kehittämään itse softaa niihin, jolloin saa ne yhdisteltyä haluamikseen kokonaisuuksiksi, jatkaa liiketoimintajohtaja. 

Eli ensin kopterit pörräävät teollisuuskiinteistöihin, tehdasalueille ja rakennustyömaille. Ja ehkäpä myöhemmin ihan kotipihoihinkin.

– Sehän olisi kyllä joka insinöörin unelma, että pääsisi lentävällä robotilla putsaamaan omat räystäskourunsa, Korhonen visioi. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja