Mainos

Suomalaisinnovaatio - energiaa tuottava talo!

Aalto-yliopiston opiskelijat ovat rakentaneet talon, joka tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa. Asunnon käyttövesi lämmitetään aurinkokeräimillä ja sähkö tulee kattopaneeleista.

Rakennus lähtee kesäkuussa Madridiin kilpailemaan energiatehokkaimman talon tittelistä. Kilpailutantereella suurin haaste on huoneiden pitäminen viileänä.

- Ei ole järkeä jäähdyttää 54-asteista ulkoilmaa kokonaan. Jäähdyttämisen sijaan sekoitamme ulkoilmaa jo valmiiksi jäähdytettyyn sisäilmaan sen verran, että huoneiston hiilidioksidipitoisuus pysyy määräysten mukaisena, kertoo LVI-tekniikan opiskelija Liisa Jokinen Aalto-yliopistosta.

Aalto-yliopiston joukkue osallistuu kilpailuun ensimmäisenä Pohjoismaisena yliopistona. Muut kilpailijat tulevat keski-Euroopasta, Kiinasta, Brasiliasta, Meksikosta ja Yhdysvalloista.

- Koska olemme pohjoisesta, meidän pitää tehdä mahdollisimman lämpöeristävä talo, energiaa säästävä talo. Ja koska olemme Suomesta, meidän pitää lisäksi käyttää puuta mahdollisimman monipuolisesti. Viimeisenä valttikorttinamme on erittäin hyvä puuarkkitehtuuri, jatkaa Jokinen.

EU vaatii taloilta energia-omavaraisuutta vuonna 2020

Aalto-yliopiston puutalo on rakentamisen tulevaisuutta. Euroopan parlamentti on päättänyt, että vuoden 2020 jälkeen rakennettavien talojen pitäisi olla lähes täysin energiaomavaraisia. Suomalaisten kilpailutalossa on kiinnitetty huomiota myös ekologisuuteen. Talon rakennusmateriaalit ovat 75-prosenttisesti uusiutuvia.

- Me käytemme rakennusmateriaaleja, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän hiilidioksidipäästöjä, varastoivat mahdollisimman paljon hiilidioksidia ja kuluttavat tuotannon aikana vähän energiaa.

Suomalaisten kilpailutalo huutokaupataan ensi vuonna Mäntyharjun loma-asuntomessuilla. Ihan pikkurahalla asuintiloiltaan reilu 40-neliöinen mökki ei kuitenkaan irtoa. Pelkästään aurinkopaneelit maksavat 80 tuhatta euroa.

Katso Markus Pirttijoen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.