Suomalaisille tuttu keihäsmies haki vammaansa apua jopa noitatohtorilta: ”Heppu liikutti käsiään vartaloni yllä”

21:06
Kim Amb heitti suomalaisten edelle voittajaksi vuoden 2019 Ruotsi-Suomi-maaottelussa.

Viime kaudella ensimmäistä kertaa 86 metriä ylittänyt keihäänheittäjä Kim Amb kertoo hakeneensa olkapäävammaansa apua varsin erikoisistakin hoitomuodoista. Lopulta perinteinen lääketiede toi parannuksen, joka on mahdollistanut ruotsalaiselle haaveilun jopa olympiamitalista.

29-vuotias Amb paransi viime kauden lopulla Ruotsi–Suomi-maaottelussa ennätystään lukemiin 85,89 ja vain viikkoa myöhemmin keppi lensi 86,03 metriin. Amb kuitenkin tietää, että varastossa on vielä paljon lisämetrejä.

– Ei se ollut täydellinen heitto. Virolainen valmentajani sanoi, että se oli huonoin 86-metrinen, jonka hän on nähnyt, Amb tokaisee Aftonbladet-lehden pitkässä henkilöhaastattelussa.

– Paine tuli sinne, mihin sen halusin, mutta keihäs ei lähtenyt suoraan, vaan päätyi kauas sektorin laitaan. Se ei ollut puhdas heitto. Vielä on mahdollista saavuttaa muutama metri, jos saa kaiken täydellisesti kohdilleen, Amb arvioi.

Jo lapsena erittäin lupaavaksi heittäjäksi todetun Ambin ura oli pahasti vaakalaudalla jo yhdeksän vuotta sitten. Ahkeran harjoittelijan rankat toistomäärät olivat rasittaneet olkapäätä valtavasti, eikä mistään tuntunut löytyvän apua.

Noitatohtori vakuutti parantumisen alkaneen

Apu olisi todellisuudessa löytynyt nopeastikin, sanoi Ambia hoitanut fysioterapeutti. Oikeanlaisella hoidolla kierre olisi saatu kuriin viikoissa, mutta nyt sen hoitaminen kesti kuusi vuotta.

– Se johtui siitä, että olin tyhmä, Amb tunnustaa.

– Kyse oli ylirasituksesta. Olkapää on niin monimutkainen, että se pystyy liikkumaan 360 astetta ympäri. Jos se menee kireäksi, se vetää eri suuntiin ja alkaa kulua rakenteestaan.

– Se oli kuin kävelisi ympäriinsä hiertymän kanssa. En halunnut leikkaukseen, koska siinä voi käydä tyhmästi, ja ura saattaa olla ohi, joten kiersin ihmiseltä toiselle ja sain erilaisia vastauksia, Amb toteaa.

Heittäjä päätyi lopulta varsin erikoisiinkin hoitoihin ennen kuin apu löytyi.

– Yksi heppu… en edes tiedä, mitä hän teki. Minä makasin penkillä ja hän liikutti käsiään vartaloni yllä. Hän skannasi minua, Amb kummastelee.

– ”Minä näen todella paljon tulehdusta olkapäässä”, hän sanoi eikä edes koskenut minuun. ”Mutta se paranee nyt”, sanoi hän.

Kehitystä ei kuitenkaan tapahtunut.

– Ei, se tuntui paskalta.

– En tiedä, mikä hän oli. Noitatohtori. Se voi toimia jollekin lumelääkkeenä, mutta minä en uskonut siihen lainkaan.

– Sen sijaan jänteitä puhdistettiin tähystysleikkauksella vuonna 2016. Lääkäri sanoi, että olkapää näytti hyvältä, mutta jotkut rakenteet vaikuttivat siltä, että olen otellut 20 erää nyrkkeilyssä, Amb vertaa.

Syyskuussa 2016 Amb heitti Tampereella silloisen ennätyksensä 84,50. Seuraavina vuosina tuli takapakkia. Laihaksi jääneen kauden 2018 paras tulos oli vaivaiset 77,13 metriä ennen kuin jättimäinen harppaus 86 metriin oli mahdollinen viime kaudella.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja