Mainos

Suomalaisille muita vähemmän tukea ulkomailla opiskeluun

Ulkomailla opiskelevien osuus Pohjoismaissa on suurin koko maailmassa.

Suomalaiset opiskelijat saavat ulkomailla opiskellessaan suhteellisesti vähemmän opintotukea kuin muiden Pohjoismaiden kansalaiset. Pohjoismaat käyttivät lukuvuonna 2003-2004 opintotukiin yhteensä 596 miljoonaa euroa, josta 224 miljoonaa oli suoraa tukea ja loput lainaa. Suomessa ulkomaanopintojen tukimenot olivat 45 miljoonaa. Se on kahdeksan prosenttia kaikista opintotukimenoista.

Tiedot ilmenevät yhteispohjoismaisesta tutkimuksesta, joka julkistettiin Turussa tänään alkaneessa pohjoismaisessa opintotukikonferenssissa.

Tutkimuksen mukaan näyttää siltä, että mitä enemmän tukea saa, sitä useampi opiskelija suorittaa tutkinnon ulkomailla. Ulkomailla opiskelevien osuus Pohjoismaissa on suurin koko maailmassa.

Ulkomailla opiskelevan suomalaisen asumislisä nousee kymmenen euroa ja opintolaina 140 euroa kuukaudessa. Opintoraha on korkeakouluopiskelijalle sama.

Ruotsalainen ja norjalainen opiskelija voivat kuitata opintotukea ulkomailla enimmillään 2000 euroa. Tanskalaisillekin maksetaan noin 1000 euroa. Suomalaisopiskelija joutuu selviämään 800 eurolla kuukaudessa.

Lukuvuonna 2003-2004 yli 67 000 pohjoismaalaista opiskeli muualla kuin kotimaassaan. Heistä 44 000 suoritti tutkintoa. Suomalaisia tutkinto-opiskelijoita oli 4400 ja vaihto-opiskelijoita 6500. Suomalaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä on pienentynyt viime vuosina noin 20 prosenttia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.