"Suomalaisilla uimataidostaan virheellinen kuva"

Tilastot kertovat synkeää tarinaa - tässä kuussa on jo hukkunut enemmän ihmisiä kuin viime vuoden heinäkuussa yhteensä.

Jyväskylän yliopiston vesiliikunnan lehtorin Ilkka Keskisen mukaan suomalaisilla onkin uimataidoistaan virheellinen kuva.

- Tutkimuksen mukaan kolmasosa kuudesluokkalaisista ei osaa 200 metriä, mikä on yleinen uimataidon mittari. Perusuimataidon voi mitata 50 metrin matkalla, mutta osalla sekin jää saavuttamatta, Keskinen kertoo.

Keskinen kehuu kotimaisia uintimahdollisuuksia. Tuhannen järven maan uimahalliverkosto on kansainvälisessä mittakaavassa huippuluokkaa.

Suomalaisten uimataito on kuitenkin kaukana Keskisen toivomasta tasosta. Keskisen mukaan koulujen uimaopetuksessa ei pystytä täysin vastaamaan uimaan opettelevien tasoeroihin.

- Periaatteessa viisi uimatuntia vuodessa riittää. Jyväskylässä viiden tunnin opetuksella noin 90 prosenttia oppii uimaan. Kuitenkin esimerkiksi vettä pelkäävillä jää usein erityisopetus saamatta.

Uimaopetus kärsii resurssien puutteesta

Keskisen mukaan monissa kunnissa ja kouluissa uimaopetus on retuperällä puutteellisten resurssien vuoksi.

- Uimaopetuksen kustannuksia lisäävät mahdolliset kuljetukset ja ulkopuolisten opettajien käyttö. Entä mennäänkö yhden vai kahden luokan kanssa? Myös aikaresurssit vaikuttavat opetussuunnitteluun - kuinka kauan matkat uimahallille vie aikaa.

Keskisen mielestä opetustyyli on osin myös asennekysymys.

- Kaikissa kunnissa ei ole uimahalleja, mutta joissain jätetään käymättä, vaikka halli olisikin. Ehkä kuntaliitosten myötä isoihin liittyneet pikkukunnat hakeutuvat helpommin nyt oman kuntansa halleihin.

Alakouluilla keskeinen rooli

Keskinen patistaakin kuntia korottamaan uimahallien profiilia koulujen avulla.

- On turha rakentaa hienoja uimahalleja, jos kukaan niissä ei käy. Eihän halleilla ole kohta asiakkaita, jos kukaan ei osaa uida, Keskinen toteaa.

- Alakouluilla on oppimisen suhteen merkittävä rooli. Uimista voi verrata polkupyörällä ajoon siinä, että se opitaan pienenä ja kaikki sen mukamas osaa. Niin asia ei kuitenkaan ole, ja murrosikäisen lapsen voi olla erittäin vaikea hypätä mukaan uimaopetukseen, jos ala-asteella ei ole oppinut.

HS: Kuntien uimaopetus tehotarkkailuun

Opetusministeriö suunnittelee tehostavansa kunnissa järjestettävää uimaopetusta, Helsingin Sanomat kertoo. Uimataito huomioidaan opetussuunnitelmissa, mutta käytännön toteutus on kuntien ja koulujen sovellettavissa.

- On määritelty, että uimataito on kansalaistaito, joka kaikkien tulee oppia. Täytyy nyt arvioida, pitääkö sitä vielä tarkemmin määritellä, vaikka se on jo asetettu vaatimuksiin, opetusministeri Henna Virkkunen toteaa Helsingin Sanomissa.

Ensi vuoden alussa opetusministeriö saa valmiiksi perusopetuksen, tuntijaon ja opetussuunnitelman uudistuksen. Virkkunen lupaa huomioida uimaopetuksen uudistuksessa.

Nettikysymys: Uimarantavalvontaa lisättävä

Keskisen mukaan hyvä uimataito ei kuitenkaan aina riitä pelastamaan hukkumiselta.

MTV3:n nettikysymykseen vastanneiden mielestä valvontaa olisikin lisättävä. Lähes kaksi kolmasosaa vastanneista piti valvontaa puutteellisena. Nettikysymykseen saatiin yli 1200 vastausta.

Heinäkuun aikana on hukkunut jo noin 30 ihmistä. Viime vuonna koko heinäkuussa hukkui 22 ihmistä. Kaikkiaan hukkumiskuolemia selvittävän tutkintalautakunnan tietoon on kevään ja kesän ajalta tullut jo noin 150 hukkumistapausta.

Lue Helsingin Sanomien uutinen uimaopetuksen tehostamisesta täältä.

Lue myös:

    Uusimmat