Suomalaisilla on liikaa tilaa

Asiantuntijoiden mukaan maassamme asutaan liian väljästi. Asutusta tiivistämällä voitaisiin pienentää päästöjä ja energiakustannuksia.

– Jos kaikki vantaalaiset ja espoolaiset muuttaisivat Helsinkiin, pääkaupunkimme asumistiheys olisi silti väljempi kuin Kööpenhaminassa, totesi TEKESin teknologiajohtaja Mika Lautanala viimeviikkoisessa energiapoliittisessa paneelikeskustelussa Helsingissä.

Onnistuuko asutuksen tiivistäminen harvaan asutussa maassamme, jossa oma tila ja asumisen väljyys ovat tärkeä osa identiteettiämme? Asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, ettei pakkoasuttaminen ole ratkaisu ongelmaan, mutta kulttuuriin olisi saatava muutos.

– Tällä hetkellä Suomessa on yksi tiheään asuttu alue siellä, toinen täällä, mutta ne sijaitsevat kaukana toisistaan. Tyhjä tila pitäisi saada hyötykäyttöön, VTT:n tutkimusprofessori Miimu Airaksinen painotti.

Asutusta tiivistämällä myös palvelut ja joukkoliikenne paranisivat. – Suomalaisilla on liikaa tilaa, Juha Lemström Senaatti-kiinteistöistä sanoi. Vanhoille kiinteistöille täytyisi luoda uusi käyttötarkoitus, etteivät ne seisoisi puolityhjillään ja kuluttaisi energiaa turhaan esimerkiksi lämmityksen kautta. Tarpeettomia päästöjä voitaisiin pienentää työntekijöitä vähentämällä, etätöitä lisäämällä ja tarpeettomien toimistotilojen hyötykäytöllä.

Teksti: Jokakoti
Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja