Mainos

Suomalaisia sotilastarkkailijoita valmistellaan Georgiaan

Puolustuministeriö valmistelee ensimmäisten suomalaisten sotilastarkkailijoiden lähettämistä Georgiaan.

Valmistelu on käynnistetty "etunojaisesti", kertoo kansainvälisen puolustuspolitiikan yksikön päällikkö Helena Partanen puolustusministeriöstä.

Muodolliset päätökset puuttuvat vielä, mutta puolustuministeriö on jo etsinyt halukkaita ja kokeneita rauhanturvaajia. Tarkoitus on saada pieni joukko, ainakin yksi tai kaksi tarkkaijaa, matkaan hyvin nopeasti.

Palvelussuhteen ehdoista ei ole vielä päätetty. Myös valtioneuvoston päätös ja esittely tasavallan presidentille puuttuvat, mutta korkeintaan 10 hengen ryhmä voidaan lähettää valmistelemaan operaatiota nykyisten poliittisten päätösten nojalla heti kun mandattipäätös on saapunut ETYJ:ltä.

Iltapäivään mennessä ETYJ:n päätös ei ole vielä tullut puolustusministeriöön.

Suuremmista operaatioista päätettäessä valtioneuvoston on kuultava eduskunnan ulkoasianvaliokuntaa ja erityisen vaativiin olosuhteisiin lähetettäessä koko eduskuntaa. Näin meneteltiin Afganistanin rauhanturvaoperaatiota aloitettaessa.

ETYJ:n puheenjohtajana Suomen ulkoministeri Alexander Stubb matkustaa ylihuomenna Georgiaan jouduttaakseen tarkkailuoperaation aloittamista.

Vielä ei ole varmuutta ehtivätkö suomalaiset sotilastarkkailijat perille siihen mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.