Mainos

Suomalaisia lähti Indonesiasta

Noin 130 suomalaista poistui tänään Indonesiasta Suomen Jakartan-suurlähetystön, ulkoministeriön ja Finnairin avustamana. Syynä lähtöön ovat Jakartassa viime päivien aikana ilmenneet levottomuudet.

Suomen Jakartan-suurlähetystöstä kerrottiin iltapäivällä, että kone lähti maasta kello 14.08 Suomen aikaa eli 19.08 paikallista aikaa. Lähetystösihteeri Jyrki Nissilän mukaan tällä lennolla lähti matkaan kaikkiaan 215 henkilöä. Suomalaisten lisäksi mukana on muiden Pohjoismaiden kansalaisia, 25 Kanadan lähetystön välittämää henkilöä sekä muutamia matkustajia mm. Hollannista ja Britanniasta.

Perjantaina Suomeen saakka pääsi lähtemään noin 30 suomalaista. Muut koneen matkustajat joutuivat aluksi jäämään Thaimaahan tai Singaporeen, koska Suomeen menevässä koneessa ei ollut tilaa 30:a paikkaa enempää.

- He joko jäävät Singaporeen yöksi ja etsivät muiden lentoyhtiöiden jatkoyhteydet Suomeen, tai lähtevät muualle. Meidän osuutemme päättyy Singaporeen, Nissilä selventää.
- Olettaisin, että suomalaiset pääsääntöisesti pyrkivät Suomeen. Ensimmäiset Suomeen palaajat tulevat normaalilla reittilennolla Singapore-Helsinki, joka on saanut laskeutumisluvan Jakartaan. Lennon arvioitiin saapuvan Helsinki-Vantaan kentälle lauantaiaamuna noin kello seitsemän.

Kyse ei ole evakuoinnista

Suurlähetystö korostaa, että kyse ei ole evakuoinnista. Lentoa on tarjottu puhelimitse maassa työskenteleville suomalaisille sekä heidän perheilleen. Turisteille lentoa ei ole tarjottu, koska heidän tietojaan suurlähetystöllä ei pääsääntöisesti ole. Maassa oleskelee vakituisemmin noin 430 suomalaista.

- Viime yön aikana olemme pyrkineet saamaan kaikki suomalaiset tai heidän edusmiehensä langan päähän, Nissilä kertoo. Maasta poistuvat lähinnä Jakartan alueella oleskelevat suomalaiset.
- Aikataulu on aika kireä ja muualla on ollut meidän käsityksemme mukaan rauhallisempaa. Tällaista viestiä olemme saaneet myös kauempaa, lähetystösihteeri perustelee.

Jakartan kadut ovat autioita

Nissilän mukaan suomalaisille haluttiin ainoastaan antaa mahdollisuus lähtöön - lopullisen päätöksen jokainen tekee itse.
- Paniikkia olemme pyrkineet välttämään. Asiat selviävät rauhallisuudella, Nissilä sanoo.

Jakartan tilanne on lähetystösihteerin mielestä tällä hetkellä erikoislaatuinen liikenneruuhkistaan tunnetussa kaupungissa.
- Kadut ovat autioita ja tyhjiä. Liikenne sujuu mainiosti. Lähetystössä pyritään Nissilän mukaan seuraamaan, mitä maassa tapahtuu, vaikkakin perjantaina suuri osa päivästä kului lentojärjestelyjen hoitamiseen. Toistaiseksi Suomen neljän ihmisen suurlähetystö aikoo pysyä maassa.

Enson työntekijät Malesiaan

Enson indonesialaisen yhteistyöyrityksen suomalaiset työntekijät siirtyvät perheineen Malesiaan odottamaan tilanteen selkiintymistä, kertoi Enson viestintäjohtaja Kari Vainio perjantaina. Enson metsitysprojektissa Länsi-Kalimantanilla Borneon saarella työskentelee kymmenkunta suomalaista asiantuntijaa. He siirtyvät perheineen Malesian puolelle lauantaihin mennessä.

Vainion mukaan Enson toiminta-alueella ei ole toistaiseksi ollut häiriöitä, mutta työntekijät päätettiin varmuuden vuoksi siirtää naapurimaahan. Metsityshankkeen jatkumiseen Jakartan tapahtumilla ei ole hänen mukaansa vaikutusta. Yhteistyöyrityksen suomalaiset työntekijät joutuivat viime vuonna jättämään asemapaikkansa joksikin aikaa alkuperäisväestön ja siirtolaisväestön välisten yhteenottojen vuoksi.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.