Mainos

Suomalaisia lääketuristeja kiinni Virossa

Viron terveyslaitoksen valvontaosaston johtajan mukaan suomalainen lääketuristi voi kerätä suuriakin määriä huumaavia lääkkeitä käymällä useiden eri lääkäreiden vastaanotolla päivässä.

Tallinnan satamassa on jäänyt tänä vuonna kiinni 13 suomalaista epäiltyinä huumaavien lääkkeiden salakuljettamisesta. Postimees-lehden mukaan lääkkeitä on yrittänyt kuljettaa myös yksi virolainen. Joukosta kaksi on Virossa vangittuna.

Huumaavien lääkkeiden laillinen tuonti Baltiasta Suomeen loppui ennen joulua alueen liityttyä Schengen-sopimukseen. Sopimuksen mukaan huumaavia lääkkeitä saa kuljettaa jäsenmaasta toiseen vain matkustajan kotimaasta saadun kuljetustodistuksen kanssa.

Ennen Schengenin laajentumista arviolta noin 600 suomalaista osti Subutex-valmistetta ja muita huumaavia lääkkeitä virolaisten ja latvialaisten lääkäreiden määräysten perusteella.

Tallinnan tulliviranomaisten mukaan vuoden alun tapauksissa ei kyse ole Subutexin tuonnista. Epäillyiltä on löytynyt muita keskushermostoon vaikuttavia huumaavia lääkkeitä, esimerkiksi Rivotril-, Hypnogen-, Dormicum- ja Tramadol-valmisteita. Keskimäärin epäillyltä on takavarikoitu 200 ja enintään 500 tablettia.

- Lääkkeet ovat hyvin vahvoja, eivätkä nuo ole mitään käsilaukkumääriä, tiedustelupäällikkö Sami Rakshit Suomen Tullihallituksesta sanoo.

Reseptit yksityisiltä lääkäreiltä

Rakshitin mukaan Viron viranomaisten toimenpiteet ovat nähtävästi purreet Subutexin tuontiin. Kuitenkin on jatkuvasti myös muita huumaavia lääkkeitä, joita väärinkäytetään.

- En usko, että tämä olisi mitenkään uusi ilmiö, mutta muita lääkkeitä tulee esiin nyt, kun Subutex ei enää ole niin pinnassa.

Myös Suomessa on otettu kiinni lääkkeiden salakuljetuksesta epäiltyjä ihmisiä Schengenin laajentumisen jälkeen. Rakshitin mukaan niissäkin on ollut kyse muun kuin Subutexin maahantuonnista.

Viron terveyslaitoksen valvontaosaston johtajan Peeter Mardnan mukaan suomalainen lääketuristi voi kerätä suuriakin määriä huumaavia lääkkeitä käymällä useiden eri lääkäreiden vastaanotolla päivässä. Mardnan mielestä tilannetta on vaikea suitsia.

- Me emme voi 150 suomalaisen narkomaanin takia vaikeuttaa niiden tuhansien ihmisten lääkintää, jotka oikeasti tarvitsevat mielenterveyslääkkeitä, Mardna sanoo lehtihaastattelussa.

Mardnan mukaan lääkkeiden hyväksikäyttäjät saavat reseptinsä yksityislääkäreiden vastaanotoilta. Pari vuotta sitten Subutex-lääkemääräys maksoi sen ostajalle runsaat 30 euroa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.