Mainos

Suomalaisia kuolinsyytutkijoita Kosovoon

Kosovon korkein oikeuslääkäri professori Sasa Dobricanin odotti tänään suomalaisia asiantuntijoita maakunnan pääkaupunkiin Pristinaan aloittaakseen Racakin kylästä tuotujen 45 albaanin kuolinsyytutkimukset. Tutkimusryhmän lähettämistä pyysi Suomelta Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj.

-Valkovenäläiset asiantuntijat ovat jo saapuneet ja me odotamme suomalaisia. -Sitten me aloitamme työn, Dobricanin sanoi. Suomalaisryhmän johtaja, hammaslääketieteen tohtori Helena Ranta matkusti jo tänään Jugoslavian pääkaupunkiin Belgradiin ja odottaa siellä ohjeita. Hän neuvottelee työnsä käytännön järjestelystä Jugoslavian oikeusministeriön kanssa.

Suomalaisryhmän muut jäsenet, 4-5 poliisia ja patologia, eivät ole vielä lähteneet Suomesta, vaan odottavat EU:n päätöksiä asiasta, koska kyseessä on EU:n hanke.

Ryhmä voitaisiin lähettää matkaan nopeasti, jos matkaluvat ja turvallisuus saadaan selvitetyiksi, yhteyshenkilönä toimiva ulkoministerin neuvotteleva virkamies Timo Lahelma sanoi. Suomen Belgradin-suurlähetystön edustajan mukaan ryhmän odotetaan olevan Pristinassa torstaihin mennessä.

Muuan professori Dobricaninin johtaman Pristinan oikeuslääketieteen laitoksen lähde piti kuitenkin hyvin epätodennäköisenä, että kuolinsyytutkimus voi odottaa näin kauan. -Ruumiit alkavat hajota ja sen jälkeen niitä on vaikea tutkia, sanoi lähde, joka halusi pysyä nimettömänä.

Professori Dobricanin mukaan ruumiita on ehkä kuoleman jälkeen käsitelty siten, että kuolinsyy näyttäisi teloitukselta. YK:n sotarikospääsyyttäjä Louise Arbour on toisaalta varoittanut Dobricaninia käsittelemästä ruumiita niin, ettei todellista kuolinsyytä saada selville. Jugoslavia esti eilen Arbourin maahantulon.

Suomalaisryhmä on aiemminkin ollut tunnistamassa ruumiita. Viime vuoden lopulla se yritti päästä tutkimaan Gornje Obrinen kylässä Kosovon keskiosassa joukkohautaa, mutta serbipoliisit estivät ryhmän pääsyn joukkohaudoille.

Englantilainen televisioyhtiö Channel 4 on tehnyt suomalaisten viime syksyn yrityksestä dokumenttiohjelman, jonka se esittää torstaina Britanniassa .
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.