Mainos

Suomalaisia kartoittamaan Euroopan metsiä

Suomalaiset ovat mukana kartoittamassa Euroopan metsiä satelliittikuvien perusteella. VTT Automaation johtama kansainvälinen konsortio voitti Euroopan komission kaukokartoituskeskuksen tarjouskilvan, jossa kehitetään satelliittikuviin perustuvia kartoitusmenetelmiä. Tavoitteena on järjestelmä, joka tuottaa karttoja ja tilastotietoja Euroopan metsien sijainnista ja puulajeista. Hanke ulottuu EU-maiden lisäksi myös osiin Venäjää ja itäistä Keski-Eurooppaa.

Tutkimuksessa kehitetään satelliittikuvien tulkintamenetelmiä aluksi kuudella noin 3600 neliökilometrin alueella. Niistä kaksi on Italiassa ja yksi Suomessa, Ranskassa, Englannissa ja Puolassa.

Parhaaksi osoittautuneen menetelmän avulla kartoitetaan metsiä kahdella suurella alueella: Euroopan pohjoisosissa ja toisaalta länsi- ja eteläosissa. Pohjoinen alue kattaa mm. Suomen. Näkökulma on siis maanosan laajuinen, joten tutkimus poikkeaa kansallisista kartoituksista ja inventoinneista. Hanke valmistuu ensi vuoden syyskuussa.

Kaukokartoituskeskuksen tekemän tilauksen arvo on 2,4 miljoonaa markkaa, mutta sen lisäksi osa hankkeen osallistujista on mukana omalla kustannuksellaan.

Käytettävät satelliittikuvat saadaan amerikkalaisista, venäläisistä, intialaisista ja ranskalaisista satelliiteista sekä Euroopan avaruusjärjestön ERS-tutkasatelliitista. Kartoituksia täydennetään maasto-otoksilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.