Suomalaishyppääjä hamuaa huikeita tuloksia – lensi ME-mies Armand Duplantisin kanssa samaan kisaan

Seiväshyppääjä Urho Kujanpää häikäisi alkuviikolla Tampereella kautta aikojen toiseksi kovimmalla kotimaisella hallituloksella 570. Tuo hyppy toi tamperelaiselle matkalipun Kazakstanin Astanan hallikisoihin, jonka tähdeksi on palkattu maailmanennätysmies Armand Duplantis.

– Tultiin samalla koneella "Mondon" kanssa Astanaan aamuyöllä, kummankin seipäät tulivat samalla lennolla perille asti, Kujanpää naurahti.

Duplantis avasi viime vuonna hallikautensa Uppsalassa ja yritti heti uutta ME:tä, Kujanpää uskoo että tahti on kova myös Astanassa.

– Kyllähän se on varmaa, että kun Duplantis on mukana, niin silloin mennään yli kuuden metrin korkeuksiin.

Armand Duplantis hyppäsi uuden maailmanennätyksen Timanttiliigan huipennuksessa Eugenessa 2:07
Tästä näet Armand Duplantisin viime syyskuussa hyppäämän maailmanennätyksen 523.

Kanainvälinen yleisurheiluliitto WA päätti talvella, että yleisurheilussa ei enää rekisteröidä erikseen sisäratojen ME-tuloksia, joten seipään maailmanennätys on nyt 623, jonka Duplantis hyppäsi Eugenessa Timanttiliigan finaalissa.

"585 voisi mennä jo hallikaudella"

Astanan kilpailu aloittaa myös MTV:n huippuyleisurheilulähetykset. Kansainvälisiä hallikisoja näytetään jakelukanavilla 11 kappaletta kesä tuo lisäksi 40 huippukisaa. 

– Tampereella juoksu kulki niin hyvin, että tietenkin odotan siihen parannusta. Olisihan se kiva ylittää täällä EM-Rooman tulosraja 575, pohti Astanasta tavoitettu Kujanpää.

– Rooman kisat ovat alkukauden päätavoite, mutta koko kesän huipennus on tietenkin Pariisin olympialaiset. Kisojen tulosraja 585 voisi mennä jo hallikaudella.

Hallikaudella on jo yksi mies, Yhdysvaltojen KC Lightwood, ylittänyt kuusi metriä. Hän ylitti 600 viikko sitten Yhdysvalloissa. Kujanpää on tuloksellaan 570 hallitilastossa sijalla 18. 575:n ylitys nostaisi hänet listoilla jo kahdeksanneksi.

– Olemme uuden valmentajani Rauli Pudaksen kanssa panostaneet vauhtijuoksuun ja siinä on kehitytty reippaasti, Kujanpää kehuu Helsingissä asuvaa EM-mitalinkin voittanutta valmentajaansa. 

Pudas valmentaa myös Elina Lampelaa.

Monta huippukilpailua

Astanan hallikisat tarjoavat monta huippukilpailua. 100 metrin aitojen ME-nainen Tobi Amusan hakee huippuaikaa 60 metrin aidoissa. Amusan ei ole juossut sisällä kovinkaan usein; hänen ennätyksensä 7,84 on vuodelta 2020.

Amusan saa vastaansa toisen lajin maailmanmestarin, kesällä 2019 MM-kultaa voittaneen USA:n Nia Alin. Hänen ennätyksensä 7,80 on kymmenen vuoden takaa.

Astanan kisat näkyvät MTV:n jakelukanavilla lauantaina kello 12:00 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat