Mainos

Suomalaishoitaja mers-viruksen riivaamassa Riadissa: Hengityssuojia katukuvassa

Leikkaussalihoitajana Saudi-Arabiassa työskentelevä Soile Haapalainen kertoo, että jotkut pelkäävät mersiä paljon, kun toiset eivät tiedä siitä mitään. 

Mers ei leviä yhtä helposti kuin sars

– Mers tulee sanoista Middle East Respiratory Syndrome. Se on hengitysteihin iskevä koronavirus, johon ei ole parannuskeinoa tai rokotetta. Virukseen kuolee eri arvioiden mukaan 30–40 prosenttia tartunnan saaneista.
– Mers ei leviä yhtä helposti kuin Aasiasta 2003 löydetty sars-virus, mutta sitä pidetään sarsia tappavampana.
– Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää ja hengenahdistusta sekä joissakin tapauksissa munuaisten vajaatoimintaa. Useilla sairastuneilla on todettu myös ripulia.
– Tartuntalähteestä ei ole vielä tarkkaa tietoa. Sekä WHO:n että Euroopan tautikeskuksen riskiarvio viittaa siihen, ettei virus tarttuisi henkilöstä toiseen kovin herkästi. Todennäköisimpänä tartunnan lähteenä pidetään kameleita.

Lähteet: 
http://www.thl.fi/fi_FI/web/infektiotaudit-fi/koronavirus

– Kuulin tänään, että ilmeisesti yhdellä osastolla on hoidossa yksi tartuntatapaus. Osasto on suljettu, ja siellä on vain yksi potilas, Haapalainen kertoo STT:lle puhelimessa.

Haapalaisen työpaikka on King Faisal Specialist Hospitalissa pääkaupunki Riadissa. Mersin oireista on tullut tietoa sähköpostiin, ja torstaina osastolla asiasta järjestetään tiedotustilaisuus. Käsihygieniasta on muistutettu.

– Tänään olemme sovitelleet hengityssuojaimia. Jos on kuumeen ja flunssan oireiden lisäksi vielä ripulia, ei saa tulla töihin.

Haapalainen kertoo, että katukuvassa on näkynyt hengityssuojia enemmän kuin ennen.

– Onhan se pelottava ja inhottava tauti, mutta en ole peloissani hyppäämässä lentokoneeseen ja tulossa Suomeen. Jatkan elämääni niin kuin normaalisti.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.