Mainos

Suomalaishakkerille lisää syytteitä - yli 20 vuoden vankilatuomio mahdollinen

Suomalaissyntyinen Lauri Love on saanut lisää syytteitä Yhdysvalloista. Liittovaltion poliisi FBI syyttää Lovea nyt myös yksityisyrityksiin kohdistuneista tietomurroista.

Washingtonin FBI väittää Lauri Loven syyllistyneen muun muassa vahingontekoon sekä identiteettivarkauksiin. Mikäli taitavana hakkerina pidetty Love, 29, todettaisiin syylliseksi, edessä voisi olla jopa 12 vuoden vankeustuomio. Lovella on jo aiemmat syytteet New Yorkissa ja New Jerseyssä, joten vankeutta voisi pahimmassa tapauksessa tulla yhteensä yli 20 vuotta.

Viimeisimpien tietomurtojen kohteina on FBI:n Washingtonin toimipisteen mukaan ollut muun muassa Yhdysvaltain energiaministeriö, FBI:n oikeustieteellinen tutkintalaboratorio sekä kaksi yksitysiyritystä. Suomalais-brittiläisen Loven väitetaan tunkeutuneen kahden Yhdysvaltain hallituksen kanssa yhteistyötä tekevän yrityksen, Deltekin ja Forte Interactiven, järjestelmiin. Sieltä hakkerin sanotaan varastaneen muun muassa yli 100 000 työntekjän henkilö- sekä luottokorttitietoja. FBI sanoo Loven aiheuttaneen teoillaan reilusti yli viiden miljoonan dollarin (3.8 miljoonan euron) vahingot.

Selkeät tunnusmerkit paljastivat

Britannian poliisi pidätti Loven lokakuussa 2013 sen jälkeen, kun Yhdysvallat julkisti hakkeriin kohdistuvia syytteitä New Jerseyssä. Lisää syytteitä ropisi helmikuussa 2014 New Yorkissa.

Kahta kuukautta myöhemmin huhtikuussa Loven kädenjälki alkoi näkyä Washingtonissa, kun ohjelmisto- ja konsultointiyritys Deltek paljasti joutuneensa laajan tietomurron kohteeksi. Vaikka FBI ei suostunut vielä tuolloin asiaa vahvistamaan, moni oli varma, etta taustalla on nerona pidetty suomalaishakkeri. Aikajana, tekotapa sekä motiivi täsmäsivät täydellisesti.

– Tästä tapauksesta on suora yhteys kahteen laajaan tutkimukseen ja syytteisiin New Jerseyssä. Ne sisältävät Deltekin ohella useita osapuolia ja tuhansia sivustoja, Deltekin markkinointijohtaja Patrick Smith arveli tiedotteessaan huhtikuun lopulla.

FBI:n edustaja vahvisti MTV Uutisille perjantaina, että organisaation Washingtonin tiimi uskoi alunperinkin Loven tehneen luultua enemman tuhoa, joten tutkimuksia jatkettiin. Tarpeeksi vahvaa näyttöä hakkeria vastaan saatiin kuitenkin vasta kesän aikana. Uuden pidätysmääryksen Yhdysvaltain oikeusministeriö antoi Lovesta heinäkuun loppupuolella - heti uusien syytteiden jälkeen.

Brittipoliisi päästi vapaaksi

Love oleskelee yhä Britanniassa. Vapaalle jalalle Love ehti päästä vain muutamaa päivää ennen Washingtonin uusia syytteitä. Uutiskanava BBC:n mukaan brittipoliisi on kuitenkin kiistänyt päästäneensä Loven pälkähästä: hakkeri voi joutua oikeuteen myös kotimaassaan, eikä tutkinta Britannian osalta ole suinkaan ohi.

Edessä voi häämöttää myös luovutus Yhdysvaltoihin, tosin tarkkaa ajankohtaa ei ole kerrottu julkisuuteen. Love on aiemmin asianajajansa välityksellä ilmaissut aikovansa taistella luovutusta vastaan.

MTV Uuutiset ei perjantaina tavoittanut Lauri Loven asianajajaa kommentoimaan tilannetta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.