Mainos

Suomalaisfirmojen vienti Venäjälle notkahti

Suomalaisyritysten vientinäkymät Venäjälle heikentyvät jatkuvasti Ukrainan kriisin pitkittyessä. Suomalais-venäläisen kauppakamarin barometrin mukaan viennin hiipumiseen uskovien yritysten määrä on moninkertaistunut. 

Vain runsas viidesosa vastanneista yrityksistä luottaa vientinsä Venäjälle vahvistuvan seuraavan puolen vuoden aikana, kun vuosi sitten määrä oli vielä kaksi kolmasosaa. Viennin supistumista pelkää yli viidesosa, kun aiemmin pienenemiseen uskoi vain pari prosenttia. 

Venäjän-kaupan suurimpina hankaluuksina pidetään ruplan heikkoa kurssia ja Venäjän poliittista tilannetta. Ukrainan kriisi luo markkinoille epävarmuutta ja pääomakatoa. Suomalaisten tuotteet ja palvelut eivät mene entiseen tapaan kaupaksi, koska venäläisten ostovoima heikentyy ja paikallisten yritysten on vaikeaa saada rahoitusta pankeilta. 

Venäjän taloustilanne heikkeni jo viime vuonna melko voimakkaasti, ja kuluvan vuoden näkymät ovat synkentyneet nopeasti. Maailmalla ekonomistit ovat jo ennakoineet Venäjän talouskasvun painuvan pakkaselle tänä vuonna. 

-Jos tilanne vähänkin pitkittyy, niin Venäjän talouskasvu painuu helposti pakkaselle, ilman että mitään kauppasaartojakaan tulisi, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkija Paavo Suni

Pakotteet luovat epävarmuutta  

 Tilannetta eivät helpota EU:n ja Yhdysvaltojen tietyille venäläisille määräämät talouspakotteet. Niillä ei ole välttämättä suoraa yhteyttä Venäjän talouteen, mutta välillisiä vaikutuksia voi ilmetä, koska epävarmuus kasvaa.  

-Pakotelistat murentavat pikkuhiljaa uskallusta tehdä investointeja Venäjälle ja pitää rahoja siellä, Suni sanoo. 

Lähes joka kolmas kauppakamarin kyselyyn osallistunut yritys kertoi vientinsä Venäjälle supistuneen. Eniten vienti on sakannut kaupan alan yrityksillä, parhaiten on selvinnyt palveluala. Kyselyyn vastasi noin 300 Suomalais-venäläisen kauppakamarin jäsenyritystä. Yritykset ovat yhtä mieltä siitä, että Venäjän talous heikentyy lähitulevaisuudessa.  

Suomalais-venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri näkee kuitenkin valoa tunnelin päässä. Hän sanoo monien yritysten jo valmistautuneen asiakkaiden maksukyvyn heikentymiseen. Parin vuoden aikavälillä valtaosa näkee jo markkinat potentiaalisina. Lisäksi yritykset aikovat myös vastedes investoida Venäjälle. 

-Monet amerikkalaiset ovat jo vieneet rahansa Venäjältä pois. Sinne jää aukkoja, jotka meidän pitää täyttää, Tiri valaa uskoa. 

Länsiviennin merkitys kasvaa 

Handelsbankenin pääekonomistin Tiina Heleniuksen mukaan viennin yskiessä Venäjälle Suomen talous nojaa entistä enemmän länsivientiin. 

-Meidän kortit ovat vahvasti siinä, että Euroopassa talouskasvu piristyy ja Yhdysvalloissa talousodotukset toteutuvat, Helenius tuumaa. 

Kotimaan kulutuksesta ei Suomen talouskasvulle ole paljon apuja luvassa. Tilastokeskus kertoi maanantaina, että kuluttajien luottamus talouteen notkahti tässä kuussa alkuvuoteen verrattuna. 

-Viennin elpymisen toteutuminen on äärimmäisen tärkeätä, että meillä nähdään minkäänlaista kasvua tänä vuonna.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.