Suomalaisetkin pahentavat maailman vesipulaa

Vaikka Suomessa ei ole pulaa vedestä, mekin vaikutamme osaltamme maailman vedenkulutukseen. Tuontituotteita käyttämällä siirrämme osan vesijalanjäljestämme maamme rajojen ulkopuolelle.

- Suomalainenkin voi vähentää maailman vedenkulutusta vaikkapa lounaspöydässä. Voi valita vaikkapa kotimaista perunaa riisin sijaan ja kiinnittää huomiota siihen, miten paljon erilaisten tuotteiden tuottamiseen kuluu vettä, sanoo professori Olli Varis Aalto-yliopistosta.

Tuotteiden vesijalanjälkilaskelmista selviää, että esimerkiksi kahvikupillisen tuottamiseen kuluu 140 litraa vettä. Saman verran vettä kuluu 100 gramman riisiannoksen tuottamiseen. Yhden perunan tuottaminen vie 25 litraa vettä ja naudanlihakilon peräti 15 000 litraa.

Keskimäärin suomalaisen vesijalanjälki on noin 4 000 litraa päivässä. Lähes puolet suomalaisten vesijalanjäljestä jää maamme rajojen ulkopuolelle.

Vesistressi kasvaa koko ajan

Veden puutteesta kärsii jo kolmasosa maailman väestöstä. Pahimmat vesikriisialueet sijaitsevat päiväntasaajan lähettyvillä, esimerkiksi Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Pakistanissa ja Kiinan pohjoisosissa. Tulevaisuudessa ongelma pahenee entisestään.

- Laskelmien mukaan vesistressi pahenee jyrkästi johtuen siitä, että väestönkasvu näillä alueilla on korkea. Tilannetta heikentävät myös alueiden nopea kaupungistuminen ja teollisuustuotannon kasvu, luettelee professori Olli Varis.

Jo nyt vesipula aiheuttaa erilaisia konflikteja.

- Paikallisia maan sisäisiä konflikteja on koko ajan. Vesipula aiheuttaa kiistoja kaupungin ja maaseudun välillä, köyhien ja rikkaiden välillä ja eri veden käyttömuotojen välillä, listaa Olli Varis.

Tänään on vietetty Maailman vesipäivää.

Lue myös:

    Uusimmat