Suomalaiset yritykset kelpaavat yhä ulkomaalaisille

Ulkomaiset yritykset ovat kesän jälkeen tehneet nipun yrityskauppoja Suomessa. Silti ulkomaisten yritysostojen määrä on tänä vuonna jäämässä selvästi viime vuodesta.

Tänään on varmistunut terveydenhoitoalan laitteita tekevän Instrumentariumin myynti amerikkalaiselle General Electricille.

Kesän jälkeen Suomessa on muutenkin nähty tukku ulkomailta tehtyjä yrityskauppoja. Kone myi Valtran amerikkalaisille. Muovikuoria tekevää Eimoa kaupataan Taiwaniin ja Microcell päätyi Singaporeen. Tamro on menossa Saksaan ja kuntolaitteita tekevä Tunturi myytiin Hollantiin. Outokumpua taas järjesteltiin ruotsalaisten kanssa.

Vaikka lista on pitkä, Etlassa sumaa pidetään sattumana. Yritysostojen ei uskota elpyvän.

- Silloin kun taloudessa menee muutenkin kovaa, myös yrityskaupparintamalla menee hyvin. Tällä hetkellä ei näy mitään varmoja merkkejä, siitä että yleinen taloustilanne olisi vahvasti menossa ylöspäin, arvelee tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkkö Etlasta.

Suomesta myydään näillä näkymin selvästi viime vuotta vähemmän yhtiöitä ulkomaille. Tuolloin paljon huomiota saivat muun muassa Hartwall, Silja Line ja Sonera. Isoissa yrityskaupoissa ulkomaisten osuus on Etlan mukaan kuitenkin vuosittain kasvanut ja on nyt noin viidennes.

-Monessa näissä viimeaikaisissa on ollut kyse osaamisen ostosta, jonkun teknologian ostosta. Se ei ole kuitenkaan koko tarina, vaan kyllä kansainväliset yritykset ovat ostaneet Suomesta myös yrityksiä, joilla on ollut vahva markkina-asema, Ali-Yrkkö listaa.

Kuluva vuosi on ollut kaikkiaankin yrityskaupoissa nihkeä. Huipussaan ostot olivat vuonna 2000 ja sen jälkeen suunta on kääntynyt laskuun. Ennätyksiin ei ole helppo yltää, sillä vuoden 2000 suma oli yksi sadan vuoden aallonhuipuista.

(MTV3)

(Talousuutiset 06.10.2003).

Lue myös:

    Uusimmat